V tokratnem Drugem pogledu bomo spoznali 32-letno Indijko. Pred štirimi leti je v želji po opravljanju doktorata iz filozofije prišla v Slovenijo. Odraščala je v Kalkuti s 15 milijoni prebivalcev, zdaj pa živi v študentskem domu v Mariboru. Kulturni šok? Vsaj delni vsekakor.

Iz indijskega mesta s 15 milijoni prebivalcev v študentski dom v Mariboru

Joyitri Sarkar se je rodila v mestu s 15 milijoni prebivalcev. Do leta 2015 je živela v Kalkuti v vzhodni Indiji, v prestolnici zvezne države Zahodna Bengalija. Zadnja štiri leta je doktorska študentka filozofije na Univerzi v Mariboru. Je edinka, zato so starši njeno odločitev o študiju na drugi celini sprva sprejeli s težavo.

“Domači zelo malo vedo o Sloveniji. Eden od družinskih prijateljev je takrat omenil, da je to zelo mrzla država in da moram biti zelo previdna, ker imate tukaj zelo močne snežne viharje. Bila sem malo v skrbeh.”

V štirih letih, odkar je v Sloveniji, je družino v Indiji obiskala štirikrat. Prvič zaradi posebnega razloga – priprav na tradicionalno indijsko poroko s partnerjem, ki ga je spoznala na spletu. Na sprejemu je bilo 300 svatov, vsi rituali skupaj pa so, kot je to navada, trajali nekaj dni.

“Sorodniki so prišli šele kakšen dan ali dva pred poroko, da smo lahko izvedli obvezne rituale. Na predvečer poroke so moje roke ter roke vseh članov družine in prijateljev poslikali s kano. Imeli smo tudi malo glasbe, plesali smo in dobila sem zadnji obrok kot samska ženska.”

Slovenija ji bo – čeprav zgolj kot študijska postojanka – ostala v lepem spominu. Tukaj bo ostala samo še kakšno leto.

“Šokirana sem bila nad majhnostjo Maribora. Ko sem prvič prišla sem z nočnim letom okrog polnoči, sem komajda našla koga. Druga stvar, ki sem jo opazila, je bila ta, da je ponoči vse manj razsvetljeno. V indiji, posebej Kalkuti, imamo ogromno uličnih svetilk. Samo v zakotnem delu ene ulice je gotovo več kot ena luč, tukaj pa jih je na celotni ulici zgolj nekaj.”

Nataša Rašl