Tujci, ki živijo v Sloveniji, so k nam prišli zaradi zelo različnih razlogov. Pripadnike mlajše generacije sem pripelje ljubezen ali iskanje nove karierne poti, starejši pridejo k nam, ko se njihova karierna pot že konča. Med tiste, ki so si po upokojitvi zaželeli mirno življenje na podeželju, blizu narave, lahko štejemo tudi Johna Wattsa iz Velike Britanije. Z ženo sta se pred 15 leti preselila v Kamnik in tu se počutita odlično, je povedal Andreji Čokl.

John Watts iz okolice Manchestra je po upokojitvi izbral slovensko podeželje

Tujci, ki živijo v Sloveniji, so k nam prišli zaradi zelo različnih razlogov. Pripadnike mlajše generacije sem pripelje ljubezen ali iskanje nove karierne poti, starejši pridejo k nam, ko se njihova karierna pot že konča. Med tiste, ki so si po upokojitvi zaželeli mirno življenje na podeželju, v naravi, lahko štejemo tudi Johna Wattsa iz Velike Britanije. Z ženo sta se pred 15 leti preselila v Kamnik in tu se počutita odlično, pravi 68-letnik, ki je odraščal severno od Manchestra, nato pa vse življenje delal za Britanske železnice. Pri osemnajstih je začel kot prodajalec vozovnic na eni od manchesterskih železniških postaj, nato pa se z leti prebil vse do visokega vodstvenega položaja. Vprašanje o slovenskem javnem prevozu je bilo torej neizogibno …

“Mislim, da je slab. Če bi iskal šibko točko Slovenije, bi bilo to prav gotovo pomanjkanje investicij v železnice, ki je očitno. Vaše železnice imajo sicer nekaj čudovitih prednosti, po Sloveniji recimo še vedno vozijo vlaki z jedilnimi vagoni. To je fantastično in drugod po Evropi zelo redko. In na spletu sem celo zasledil debate o odlični hrani na slovenskih vlakih. Ampak to je le en del. Dejansko se v železnice premalo investira, marsikaj bi bilo treba urediti. Ogromno denarja se je zapravilo za avtoceste, železniške proge pa so vse enotirne, z izjemo tiste do Maribora, in to bi bilo potrebno izpostaviti.”

John je k nam prvič prišel že leta 1971 kot član gledališke skupine in se v Slovenijo zaljubil. Ko sta se leta 2004 z ženo odločila za selitev v tujino, so bile tu cene nepremičnin še ugodne, Kamnik pa mirno in zeleno mestece, ki ju je prepričalo. Slovenci so ju prijazno sprejeli, predvsem zato, ker sta Britanca.

“Zdi se mi, da tu obstaja neka ljubezen do Britancev. Ne vem zakaj, a Slovenci imajo radi Britance, radi govorijo o Veliki Britaniji, o britanskem nogometu … Se pa ta odnos spreminja, in sicer zaradi brexita. Zdaj zaznavam nekaj malega sovražnosti, ki je pred dvema letoma ni bilo.”

Brexit je strašanska zmeda, še dodaja John Watts, ki pa obenem priznava, da v precej bolj mirni in cenejši Sloveniji poleg britanskih vlakov pogreša tudi britansko zdravstvo in bolj učinkovito ter manj zbirokratizirano javno upravo.

Andreja Čokl