Drugi pogled je zmeraj zanimiv, saj razkriva, da samopodoba ni zmeraj enaka podobi, ki si jo o nas ustvarijo drugi. Številni tujci si za novo deželo prebivanja izberejo prav Slovenijo, še zlasti odkar je članica Evropske unije. Pripeljejo jih ljubezen, poslovne priložnosti, študij ali stiske. Kakšno je njihovo življenje pri nas in med nami? Kako je vse, kar imamo za tipično slovensko, videti skozi oči drugih. V Drugem pogledu vsak torek ob 7. 40 na Prvem.

Repriza pogovora z Ekvadorko Mario Alexandro Mulc Abeiga, ki že 9 let živi v Cerknici

Slovensko-ekvadorska spletna romanca

Kaj je krivo, da je Maria Alexandra Mulc Abeiga zapustila najbolj gosto poseljeno ekvadorsko mesto Guayaquil in se preselila v Cerknico? Svetovni splet, na katerem je spoznala svojega moža, Slovenca.

"Je bil zelo romantičen! Je poslal rože, je kakšno pesmico zapel, je bilo lepo, no. Nekaj mesecev je bilo tako, potem je prišel v Ekvador pa sva se spoznala v živo na letališču, prvič."

Največja frustracija, ki jo je Ekvadorka na začetku doživljala pri nas, je bila komunikacija. Slovenskega jezika ni znala in zato - kljub temu da je zelo zgovorna - ni mogla vzpostaviti dialoga z domačini.

Kriminal in manj socialne pomoči

Kot Južnoameričanka ceni varnost, ki jo ima pri nas.

"Mislim, da se Slovenci ne zavedajo, kako pomembno je to. V Ekvadorju je veliko kriminala, kakovost življenja je tu boljša, sploh za majhno družino. Veliko mafije imamo. Žalostno, no. Pa tudi manj je socialne pomoči. Mi nimamo zavoda za zaposlovanje, centra za socialno delo. To v Ekvadorju ne obstaja. Tam moraš imeti službo, delat in preživiš. Če tega ni, ni pomoči!

Maria Alexandra seveda tudi po selitvi v Slovenijo spremlja nogomet. Ampak za koga res navija odkar je v Sloveniji?

"Za Slovenijo! No saj, smo res fanatiki na nogomet. Mislim, da cela Južna Amerika. Moški igrajo nogomet na cesti vsak dan. Če bi bila tekma med Evadorjem in Slovenijo ... kaj bi rekla ... mi smo tudi zelo domoljubni, tako da bi navijala za Ekvador."

Andreja Gradišar, Darja Pograjc