Aktualno

Če bi Erdogan odprl meje, bi proti Evropi lahko krenilo več kot pol milijona beguncev

Nov begunski val bi lahko dosegel tudi Slovenijo

begunci_epa
foto: EPA

Besede turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki je pred dnevi Evropi zagrozil, da bo odprl meje za sirske begunce, če ne bo dobil dovolj mednarodne pomoči, je treba jemati resno, opozarjajo varnostni strokovnjaki. Pritisk turškega naroda, ki je vse manj naklonjen beguncem, na predsednika Erdogana namreč postaja vse večji. Če bi svoje napovedi uresničil, bi to skoraj zagotovo sprožilo nov migracijski val, ki bi pljusknil tudi v Slovenijo. Na našem notranjem ministrstvu zagotavljajo, da razmere na zunanji schengenski meji obvladujejo, Erdoganovih groženj pa ne komentirajo.

Politične in družbene razmere v Turčiji trenutno niso najbolj naklonjene predsedniku Erdoganu, turški državljani so namreč vse manj zadovoljni z begunsko situacijo v državi. Grožnje Erdogana, da bo odprl meje za sirske begunce, je zato treba jemati resno, opozarja strokovnjak za varnostna vprašanja Boštjan Perne:

»Situacijo v Turčiji je treba ves čas spremljati in se na ravni Evropske unije ves čas pogovarjati na način, da bi sporazum o migracijah obstal.«

Na našem notranjem ministrstvu Erdoganovih groženj ne komentirajo. Pojasnjujejo pa, da vsako jesen obstaja bojazen o krepitvi nezakonitih migracij zaradi pričakovanega poslabšanja vremenskih razmer oziroma približevanja zime. Vendar so prepričani, da ne v obsegu, kot je bilo to v letih 2015 in 2016. Ob tem zagotavljajo, da so na morebiten povečan prihod prebežnikov pripravljeni, učinkovito pa da varujejo tudi zunanjo schengensko mejo. Od Evropske unije po besedah Perneta neke visoke solidarnostne politike tudi v prihodnje ne moremo pričakovati, saj države članice do sedaj glede migracijskega vprašanja niso uspele doseči dogovora. Če bi Erdogan uresničil svoje napovedi in odprl meje, bi zato po njegovi oceni to skoraj zanesljivo povzročilo nov migracijski val, Grčija bi bila v primeru novih množičnih migracij tako zopet prisiljena ukrepati na svojo roko, ugotavlja Perne:

»Kar bi seveda pomenilo ogromno obremenitev za balkansko migracijsko pot in posledično domino efekt od Makedonije proti Sloveniji. Tudi če se tak scenarij zgodi, bo Slovenija dovolj hitro videla, v kakšno smer gredo razmere. Je pa vprašanje, ali je Slovenija sama sposobna zaščititi slovensko-hrvaško mejo na način, da migracijski val ne bi pljusknil tudi v Slovenijo.«

Naša policija je v prvi polovi letošnjega leta obravnavala več kot 5 tisoč 300 ilegalnih prehodov meje. Po besedah Perneta je Slovenija pri zagotavljanju varnosti meje že zdaj na robu kadrovskih zmogljivosti, policija zato v svoje vrste z novim razpisom vabi dodatne policiste – nadzornike meje. Ker je tako policistov kot vojakov premalo za učinkovit nadzor meje, bi v prihodnje – tako Perne – morali okrepiti predvsem tehnični nadzor.