Radijska oddaja že več kot pet desetletij predstavlja ljudsko kulturo slovenskega etničnega ozemlja. Poslušalce povezuje z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Opazuje, prepoznava in predstavlja tista kulturna dogajanja, ki odražajo slovensko glasbeno narodopisno dediščino, terenski posnetki pa bogatijo arhiv slovenske ljudske glasbe in prispevajo k trajnemu ohranjanju samobitnega izročila. Avtorica in urednica oddaje je mag. Simona Moličnik.

Iskanje pa je strast!

Milko Matičetov je bil etnolog, etnograf, folklorist, predvsem pa strasten zbiratelj vsakršnega narodovega blaga. Rodil se je 10. septembra 1919 v Koprivi na Krasu. Ob njegovi stoletnici se je zvrstilo mnogo dogodkov, med drugim je pri Založbi ZRC izšla obsežna monografija z naslovom Bedenice, kraški šopek Milka Matičetovega s Koprive. Uredil jo je Božidar Premrl in z njo zaključil trilogijo o kraški vasi Kopriva.

Z urednikom Božidarjem Premrlom v oddaji predstavljamo razsežno zbirko še neobljavljenih Matičetovih člankov in zapisov, pa tudi prispevkov drugih avtorjev o Milku Matičetovemu. Spominjamo se velike osebnosti, ki so jo nagovarjale najbolj preproste rožice. Nekatere je objavil tudi v prvih oddajah Slovenska zemlja v pesmi in besedi.

 

 

Simona Moličnik