Vodstvo Adrie Airways je danes na kranjsko okrožno sodišče vložilo predlog za stečaj letalskega prevoznika. Adria je medtem odpovedala vse današnje in jutrišnje lete. Vlada ne bo pristopila k reševanju, saj ima letalski prevoznik 90 milijonov evrov dolga. Poleg tega bi državno reševanje Adrie pomenilo, da se neodgovorni lastnik sklad 4K INVEST lahko izogne odgovornosti za potopitev družbe. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je zato po seji vlade povedal, da je edini možen scenarij za Adrio stečaj. Po njem pa je vlada pripravljena iskati rešitve, o katerih se še pogovarja. V vseh rešitvah, najsi gre za prepustitev linij trgu ali za ustanavljanje novega nacionalnega prevoznika, se omenja Lufthansa, ki pa na »špekulacije« ne odgovarja.

Grobar Adrie je nemški sklad 4K Invest, očitki letijo tudi na politiko

Vodstvo Adrie Airways je danes na kranjsko okrožno sodišče vložilo predlog za stečaj letalskega prevoznika. Adria je medtem odpovedala vse današnje in jutrišnje lete. Vlada pri reševanju ne bo pomagala, saj ima letalski prevoznik 90 milijonov evrov dolga. Poleg tega bi državno reševanje Adrie pomenilo, da se neodgovorni lastnik sklad 4K Invest lahko izogne odgovornosti za potopitev družbe. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je zato po seji vlade povedal, da je edini možen scenarij za Adrio stečaj. Po njem pa je vlada pripravljena iskati rešitve, o katerih se še pogovarja. V vseh rešitvah, naj gre za prepustitev linij trgu ali za ustanavljanje novega nacionalnega prevoznika, se omenja Lufthansa, ki pa na »špekulacije« ne odgovarja. Z vprašanjem, kaj pomeni stečaj, se je Maja Derčar obrnila tudi na prof. dr. Boruta Bratino.

Adrijina letala ostajajo na tleh. Veliko potnikov se zato odloča, da se bodo do svojih ciljnih destinacij odpravili z vlakom ali avtobusom, Slovenske železnice tako v zadnjem tednu opažajo kar 70-odstotno rast v mednarodnem prometu. Večje pa je tudi število potnikov, ki te dni iščejo prevoz do bližnjih letališč, je v prispevku poročala Lucija Dimnik Rikič.

»Vsekakor ni preprosto, saj je to čas, ki je turistično zelo močan. Imamo veliko poslovnih in turističnih potnikov ter veliko konferenc. Tako da september je že sam po sebi zelo močan mesec. Teh dva tisoč potnikov, ki so vsak dan obstali v Sloveniji in imeli problem, kako priti na okoliška letališča, predstavlja velik pritisk na našo operativo. Mi smo iskali po vsej Sloveniji dodatna vozila, kombije, na koncu tudi mercedese, beemveje, vse, kar ima voznika in licenco, samo da lahko ponudimo nekaj tem ljudem in jih odpeljemo.«

Maja Derčar