"V kulturnem centru Zavoda ARS VIVA se zavedamo potrebnosti medkulturnega dialoga s poudarkom na trajnostnem razvoju podeželja" pravi Benjamin Žnidaršič, lastnik in ustanovitelj Zavoda ARS VIVA

Pa začnimo našo zgodbo takole: Lužarjev ata – Janez Žnidaršič – je imel dva sinova, Ivana in Justina, ter hčerko Ano, domačo kmetijo pa je prevzel sin Justin. Nekdanji lastnik Janez je bil obenem tudi znan kontrabantar oziroma tihotapec, ki je tihotapili konje čez takratno jugoslovansko-italijansko mejo. Zbirališče konj je bilo prav v Lužarjevem hlevu, v katerem je danes galerija. In tu bi se vprašali, kje se je to dogajalo, kakšna galerija? Vse to je povezano z domačijo Žnidaršič iz vasi Podcerkev iz občine Loška dolina. Pa to ni navadna domačija, ampak je nekaj posebnega, postala je namreč  kulturno središče na podeželju. To pa še zdaleč ni vse, domačija ponuja prenočišča, saj je urejena kot Youth hostel, in tu si dobesedno podajajo kljuko najrazličnejši dogodki – od razstav, predavanj, delavnic do gledališča na prostem in še bi lahko naštevali. Leta 1996 je namreč domačijo in kmetijo prevzel invalid tetraplegik Benjamin Žnidaršič, ki se je kot pesnik, pisatelj, slikar in dolgoletni kulturni delavec pri Zvezi paraplegikov Slovenije leta 2009 odločil, da bo kmetijo preuredil v kulturno središče. In tako je nastal Zavod ARS Viva in znotraj tega hostel, ki ja namenjen vsem in je prvi namestitveni objekt v Sloveniji, ki je povsem prilagojen ljudem s posebnimi potrebami, invalidom na vozičkih. V Nedeljski reportaži bomo spoznali Zavod ARS Viva v Podcerkvi.

Zavod

 

 

Sogovorniki

Benjamin Žnidaršič

Benjamin Žnidaršič je ustanovitelj, lastnik in prokurist Zavoda ARS VIVA,  v oddaji bomo slišali kako, da se je odločil za ustanovitev zavoda in nato hostla. Na svoji spletni strani znidarsic.net pa je zapisal:

Joži Marolt

 

Iztok Mlakar

Dogajanje

Dogajanje na domačiji Žnidaršič, kjer domuje Zavod Ars Viva in Youth hostel, je izredno pestro. Zato je težko našteti vse kar se je, in se še bo tu odvilo. Na njihovi spletni strani piše:

"Na domačiji izvajamo raznovrstne delavnice, s katerimi se želimo približati tako mlajši kot tudi starejši populaciji ter tako spodbujati medgeneracijsko sodelovanje, izobraževati mlade o socialno in kulturno pomembnih tematikah ter skozi različne aktivnosti povezovati lokalno skupnost. Obenem si prizadevamo različnim ciljnim skupinam na zanimiv način približati kulturno dediščino na podeželju ter tako spodbujati skrb za slednjo."

Tu deluje: CAR Center aplikativnega razvoja-Center bo namenjen znanstvenim raziskovanjem na področjih, razvoja 3D-tiskalnikov z velikim delovnim volumnom, industriji, medicini, inženirstvu in umetnosti.

V prostorih centra so  najrazličnejša predavanja in izobrževanja  tudi potopisna predavanja so med njimi.

Gledališče na prostem, 2018.

Zgodbe ob krušni peči. Vsak drugi torek se v »hiši« ob krušni peči zbirajo otroci, ki ob zanimivih zgodbah in pravljicah spoznavajo pravljične junake in njihove dogodivščine ter v družbi sovrstnikov na ustvarjalen način preživljajo prosti čas.

Tu se odvijajo plesni tečaji, kuharske delavnice za mlajše in starejše, imeli so letni kino, skratka v zavodu se, kot pravi Benjamin Žnidaršič: " dogaja se vse do pogrebščine do porok...!"

Milan Trobič