Nedeljska reportaža

Zavod Ars Viva

"V kulturnem centru Zavoda ARS VIVA se zavedamo potrebnosti medkulturnega dialoga s poudarkom na trajnostnem razvoju podeželja" pravi Benjamin Žnidaršič, lastnik in ustanovitelj Zavoda ARS VIVA

ars_viva-min
Zavod ARS VIVA, Podcerkev, 2018.
foto: Arhiv Zavod ARS VIVA.

Pa začnimo našo zgodbo takole: Lužarjev ata – Janez Žnidaršič – je imel dva sinova, Ivana in Justina, ter hčerko Ano, domačo kmetijo pa je prevzel sin Justin. Nekdanji lastnik Janez je bil obenem tudi znan kontrabantar oziroma tihotapec, ki je tihotapili konje čez takratno jugoslovansko-italijansko mejo. Zbirališče konj je bilo prav v Lužarjevem hlevu, v katerem je danes galerija. In tu bi se vprašali, kje se je to dogajalo, kakšna galerija? Vse to je povezano z domačijo Žnidaršič iz vasi Podcerkev iz občine Loška dolina. Pa to ni navadna domačija, ampak je nekaj posebnega, postala je namreč  kulturno središče na podeželju. To pa še zdaleč ni vse, domačija ponuja prenočišča, saj je urejena kot Youth hostel, in tu si dobesedno podajajo kljuko najrazličnejši dogodki – od razstav, predavanj, delavnic do gledališča na prostem in še bi lahko naštevali. Leta 1996 je namreč domačijo in kmetijo prevzel invalid tetraplegik Benjamin Žnidaršič, ki se je kot pesnik, pisatelj, slikar in dolgoletni kulturni delavec pri Zvezi paraplegikov Slovenije leta 2009 odločil, da bo kmetijo preuredil v kulturno središče. In tako je nastal Zavod ARS Viva in znotraj tega hostel, ki ja namenjen vsem in je prvi namestitveni objekt v Sloveniji, ki je povsem prilagojen ljudem s posebnimi potrebami, invalidom na vozičkih. V Nedeljski reportaži bomo spoznali Zavod ARS Viva v Podcerkvi.

Zavod

Zavod Ars Viva, Youth hostel, 2018.

foto: Arhiv Zavod Ars Viva.

 

Ključi za sobe, 2019.

foto: Milan Trobič.

Skupna jedilnica, 2019.

foto: Milan Trobič.

Soba s kopalnico v Youth hostlu, 2019.

foto: Arhiv Zavod Ars Viva.

Skupna ležišča v Youth hostlu, 2019.

foto: Milan Trobič.

 

Sogovorniki

Benjamin Žnidaršič

Benjamin Žnidrašič, 2019.

foto: Milan Trobič.

Benjamin Žnidaršič je ustanovitelj, lastnik in prokurist Zavoda ARS VIVA,  v oddaji bomo slišali kako, da se je odločil za ustanovitev zavoda in nato hostla. Na svoji spletni strani znidarsic.net pa je zapisal:

“Že kar nekaj let je minilo odkar se me je s svojo usodo dotaknilo življenje. Njena nerazumljiva povezava med našim rojstvom in smrtjo, me žene, da hočem tudi drugim razkriti moje podoživljanje. Na poti, ki jo hodim hočem preživeti nič manj polno od tistih, ki jim je življenje s svojim križem prizanašalo. Ko sem se sredi stalnih težav pred nekaj leti bolje zavedel samega sebe, sem se tako kot mnogi drugi spraševal zakaj živim, kakšen smisel ima življenje in jaz v njem, čemu sem tu, ali ima moje bivanje nek namen. Življenje zahteva od nas prispevek in vsak se mora sam odločiti, v čem bo njegov delež. Vedno sem bil na delo, ki sem ga trenutno opravljal, tako ponosen, kakor otrok na svojo novo igračo. To je bilo le delo s srcem in njegovo naravo. Ko sem delal s srcem sem lahko delal na več področjih, le pod pogojem, da je delalo srce. Po izpolnjeni eni nalogi, sem se z vso vnemo zagnal v drugo in o njej mislil, da je najvažnejša in se spraševal, kako sem isto mogel misliti o prejšnji. Pri tem niso bile pomembne izkušnje, le občutek, da sem sposoben narediti to, kar do sedaj še nisem, mi je dolil volje in dal občutek moči nad življenjem.”

Likovno se je izobraževal pri akademskem slikarju Benjaminu Krežetu, grafiku Jožetu Potokarju, akademskem slikarju Mladenu Stropniku in likovnemu pedagogu Rassu Cavsevigu. Do sedaj je imel 37 samostojnih likovnih razstav.

Življenjski moto:

“Po padcu s češnje sem odšel skozi sebe, ker sem hotel živeti preudarno in se posvečati zgolj bistvenim stvarem v življenju. Želim videti kaj mi lahko ponudi takšno življenje in če se lahko česa naučim, da ne bi, ko bom umiral, spoznal, da nisem nikoli živel.”

Benjamin Žnidaršič slika z usti, 2015.

foto: Arhiv Zavod Ars Viva.

Benjamin zmagovalec in dobitnik Zlate muze na Ex-temporu v Logatcu, 2019.

foto: Arhiv Zavod Ars Viva.

Recital poezije Benjamina Žnidaršiča na izviru Veliki Obrh, 2019.

foto: Zavod Ars Viva.

Joži Marolt

Joži Marolt, 2019.

foto: Joži Marolt.

 

Iztok Mlakar

Dogajanje

Dogajanje na domačiji Žnidaršič, kjer domuje Zavod Ars Viva in Youth hostel, je izredno pestro. Zato je težko našteti vse kar se je, in se še bo tu odvilo. Na njihovi spletni strani piše:

“Na domačiji izvajamo raznovrstne delavnice, s katerimi se želimo približati tako mlajši kot tudi starejši populaciji ter tako spodbujati medgeneracijsko sodelovanje, izobraževati mlade o socialno in kulturno pomembnih tematikah ter skozi različne aktivnosti povezovati lokalno skupnost. Obenem si prizadevamo različnim ciljnim skupinam na zanimiv način približati kulturno dediščino na podeželju ter tako spodbujati skrb za slednjo.”

Srečanje kolesarjev invalidov, 2018.

foto: Arhiv Zavod Ars Viva.

Izobraževanje 3D, 2017.

foto: Arhiv Zavod Ars Viva.

Tu deluje: CAR Center aplikativnega razvoja-Center bo namenjen znanstvenim raziskovanjem na področjih, razvoja 3D-tiskalnikov z velikim delovnim volumnom, industriji, medicini, inženirstvu in umetnosti.

Delavnica oblikovanje gline, 2018.

foto: Arhiv Zavod Ars Viva.

Delavnica izdelovanja naravnih mil, 2018.

foto: Arhiv Zavod Ars Viva.

Predavanje Erike Brajnik, 2018.

foto: Arhiv Zavod Ars Viva.

V prostorih centra so  najrazličnejša predavanja in izobrževanja  tudi potopisna predavanja so med njimi.

Gledališče na prostem, 2018.

Zgodbe ob krušni peči. Vsak drugi torek se v »hiši« ob krušni peči zbirajo otroci, ki ob zanimivih zgodbah in pravljicah spoznavajo pravljične junake in njihove dogodivščine ter v družbi sovrstnikov na ustvarjalen način preživljajo prosti čas.

Zgodbe ob krušni peči, 2018.

foto: Arhiv Zavod Ars Viva.

Tu se odvijajo plesni tečaji, kuharske delavnice za mlajše in starejše, imeli so letni kino, skratka v zavodu se, kot pravi Benjamin Žnidaršič: ” dogaja se vse do pogrebščine do porok…!”