Ne smemo zamahniti z roko: češ, bakterije so naše sopotnice. Za test se odloči vsaka peta nosečnica

Vsak otrok je pomemben, pravi ginekologinja asist. dr. Vesna Fabjan Vodušek iz Ginekološke klinike UKC Ljubljana, ko beseda nanese na okužbo novorojenčkov s streptokoki B. Otrok se z njimi lahko okuži že pred ali med porodom. Ne smemo zamahniti z roko: češ, bakterije so naše sopotnice. Okužba s streptokoki se namreč pri nekaterih novorojenčkih tudi resno zaplete.

Okužba novorojenca s streptokoki je pogostejša takrat, kadar od razpoka ovojev, ko začne odtekati plodovnica, mine več kot 18 ur. Bolj ogroženi so prezgodaj rojeni otroci, dejavnik tveganja je tudi povišana telesna temperatura porodnice. Dihalna stiska, pljučnica, meningitis – to so znaki zgodnje sepse, ki jo, sicer v zelo redkih primerih, povzroči okužba novorojenca s streptokoki. Položaj se lahko še bolj zaplete in ogrozi otrokovo življenje. Znaki okužbe s streptokoki B so lahko tudi bolj blagi in neznačilni: novorojenec je lahko bled, zaspan, slabo sesa, ne joka. Največkrat pa po besedah dr. Fabjan Vodušek streptokoki B ne povzročijo nobenih opaznih težav – ne pri porodnici ne pri novorojencu.

Podatki kažejo, da se v Sloveniji vse več nosečnic odloči za presejanje na prisotnost streptokokov B: leta 2017 se jih je za test odločilo že skoraj dvajset odstotkov. Prenos bakterije na otroka pred in med porodom sicer še ne pomeni, da bo novorojenček zbolel. Znaki okužbe se namreč pojavijo le pri enem odstotku novorojencev in le pri polovici odstotka se bo bolezen resneje zapletla. Dr. Vesna Fabjan Vodušek poudarja, da so zdravniki pozorni prav na vsako poslabšanje zdravstvenega stanja novorojenca. Če gre za okužbo s streptokoki, pa takoj začnejo zdravljenje z antibiotiki.

Iztok Konc