Strokovnjak za mednarodne politične odnose dr. Peter Verovšek, predavatelj na oddelku za politične vede in mednarodne odnose Univerze v Sheffieldu, ki je doktoriral na Yalu in pred prihodom v Sheffild leta 2016 tri leta predaval na Harvardu komentira potezo britanskega premiera Borisa Johnsona.

Strokovnjak za politične vede dr. Peter Verovšek o dogajanju v Združenem kraljestvu

Strokovnjak za mednarodne politične odnose dr. Peter Verovšek je predavatelj na oddelku za politične vede in mednarodne odnose Univerze v Sheffieldu. Doktoriral je na Yalu in pred prihodom v Sheffield leta 2016 tri leta predaval na Harvardu. “Prestrašiti Evropsko Unijo,” je po njegovem mnenju cilj zadnje poteze britanskega premiera Borisa Johnsona, ki je predlagal prorogacijo – začasno ustavitev dela britanskega parlamenta.

“Ampak jaz trenutno ne verjamem, da se je EU pripravljena znova pogajati, sploh pa ne z Borisom Johnsonom.”

Prorogacija je, pojasnjuje dr. Verovšek, nekaj običajnega v britanskem parlamentu, je nek zgodovinski artefakt iz časov, ko je kraljica dejansko vodila britanski parlament. Zdaj je vloga kraljice bolj ali manj simbolična. Trenutna seja parlamenta je najdaljša v zadnjih 200 letih, zato je prorogacija nekaj normalnega. Problem je, da se čaka na 31. oktober, novi datum izstopa Združenega kraljestva iz EU.

“Parlamentarci so zdaj nervozni, da ne bodo smeli razpravljati o brexitu.”

Poteza Borisa Johnsona je zagotovo premišljena, saj je bila napovedovana, je prepričan naš sogovornik. Ali je bila dobra za Johnsona, pa je drugo vprašanje.

“Vsi v parlamentu, predvsem v njegovi stranki, tudi nasprotniki brexita brez dogovora, so mu želeli dati dodaten čas.. Zdaj je poenotil vse parlamentarce, ki ne podpirajo brexita, proti sebi in jim dal nov zagon, da skušajo čim prej zaustaviti izstop iz EU, postaviti pravne ovire proti njemu.”

Vendar pa je negotovost enaka, kot je bila pred dobrimi tremi leti, ko se je na referendumu večina odločila za izstop.

Mateja Železnikar