V javnosti se vrstijo poročila o pokolih ovac ob katerih poslušamo, da so se volkovi preveč namnožili, da so spremenili vedenje in da napadajo celo črede, ki jih varujejo električne ograje. Po drugi strani želimo volkove ohraniti v naravi, katere del so vedno bili. Debata o tem, kako bi bilo treba populacijo volkov v Sloveniji kljub vsemu omejiti, zato še zdaleč ni preprosta. "To je zavarovana vrsta in zaradi tega je v preteklosti sodišče prepovedalo odstrel," razlaga Rok Černe, vodja projekta za ohranjanje velikih zveri pri Zavodu za gozdove Slovenije.

Tam, kjer uporabljajo zaščitne ograje, je škoda na čredah za 80 odstotkov manjša

V javnosti se vrstijo poročila o pokolih ovac, ob katerih poslušamo, da so se volkovi preveč namnožili, da so spremenili vedenje in da napadajo celo črede, ki jih varujejo električne ograje. Po drugi strani želimo volkove ohraniti v naravi, katere del so vedno bili. Debata o tem, kako bi bilo treba populacijo volkov v Sloveniji kljub vsemu omejiti, zato še zdaleč ni preprosta. “To je zavarovana vrsta in zaradi tega je v preteklosti sodišče prepovedalo odstrel,” razlaga Rok Černe, vodja projekta za ohranjanje velikih zveri pri Zavodu za gozdove Slovenije.

»Volk se je pojavil tudi v Alpah, kjer ga 150 let ni bilo, zato je jasno, da imajo ljudje, ki tam živijo, z njim težave, saj jim doslej ni bilo treba zavarovati čred pred njim.«

Na Zavodu za gozdove zagovarjajo visoke elektrificirane ograje, kjer mora biti dovolj velika napetost. Odstrel je del upravljanja zveri, s katerim lahko upočasnimo širjenje volka, zavedati pa se moramo, da bo tam, kjer bivajo nezaščitene črede, volk te spet napadel. Sindikat kmetov je za soboto napovedal protestni shod, Ministrstvu za okolje očitajo neučinkovitost, tam pa odgovarjajo:

Kjer so na Blokah izvedli odstrel, se je škoda zmanjšala. Zelo pomembno pri odstrelu pa je, da se strogo držimo pravil, saj lahko odstrel nepravega osebka povzroči še večjo škodo in se število napadov poveča. Zato traja mogoče malo dlje. – minister za okolje Simon Zajc

V zadnjih desetletjih v Sloveniji in v Evropi volk ni napadel človeka. Možnosti sicer ne moremo izključiti, verjetnost za take napade pa je resnično minimalna.

Cirila Štuber, Jana Bajželj, Jernejka Drolec