Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem.

Za vsakih 50 g zaužitih mesnih izdelkov na dan se tveganje za obolevnostjo za rakom poveča za skoraj 20 %

Da je pridelava mesa, predvsem rdečega, eden ključnih razlogov za onesnaževanje planeta in velikansko porabo vode, je znano. Da mesa v zahodnem svetu pojemo preveč, tudi vemo, kot tudi to, da je uživanje rdečega mesa – še posebno če je procesirano in predelano v različne mesne izdelke, kot so hrenovke, salame ali paštete – lahko škodljivo za zdravje. Številni zato segajo po nadomestkih v obliki klobas, mletega mesa, šunke, paniranih zrezkov, čevapčičev, burgerjev in drugih mesnih izdelkov, ki jih ponuja živilska industrija in ki so že nekaj časa na voljo na naših trgovskih policah. Pa so ti izdelki res dobra zamenjava za meso? O tem v tokratni rubriki Veste, kaj jeste z Anjo Bolha iz Zveze potrošnikov Slovenije.

 “Ob vsakih 50 gramih zaužitih mesnih izdelkov na dan se tveganje glede obolevnosti za rakom poveča za 18 odstotkov. Del rešitve za planet in naše zdravje je torej omejitev uživanja rdečega mesa.” Anja Bolha, ZPS

Peter Močnik