Radijska oddaja že več kot pet desetletij predstavlja ljudsko kulturo slovenskega etničnega ozemlja. Poslušalce povezuje z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Opazuje, prepoznava in predstavlja tista kulturna dogajanja, ki odražajo slovensko glasbeno narodopisno dediščino, terenski posnetki pa bogatijo arhiv slovenske ljudske glasbe in prispevajo k trajnemu ohranjanju samobitnega izročila. Avtorica in urednica oddaje je mag. Simona Moličnik.

Beseda in pesem sta se potapljali v mehkobo in strast panonskih sozvočij ter razkrivali živopisnost prekmurskega zgodovinskega spomina.

Ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je Prvi program Radia Slovenija v okviru oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi organiziral večer Velika panonska muzika, ki je prostor odprl izrazu prekmurske glasbe in romanopisne besede. Potekal je 11. junija letos v dvorani Kulturnega doma v Beltincih. Beseda in pesem sta resnično stopali po močvirju, odstirali meglice, valovili z žitnimi polji, se potapljali v mehkobo in strast panonskih sozvočij ter razkrivali živopisnost prekmurskega zgodovinskega spomina, ki seže daleč nazaj v sporočilnost pozvačina ter odzvanja tako v literaturi kot v glasbi, ki jo s seboj v svet nosijo številni prekmurski umetniki.

 

 

 

Simona Moličnik