Hišni računalnik, namizni ali prenosni, ne sodi med večje porabnike energije v domačem gospodinjstvu, če seveda nismo zagrizeni igričarji s požrešno strojno opremo, če si nemara ne omislimo potratnega strežniškega sistema ali če se ne ukvarjamo s kriptorudarjenjem. Dosti več energije v domačem gospodinjstvu porabijo zamrzovalna skrinja, pečica ali hladilnik. Vseeno je računalnik le še ena izmed številnih naprav, ki, priklopljena na domače električno omrežje, prida svoj kamenček h končnemu računu za elektriko. Če osebni računalnik torej ne sodi med večje porabnike električne energije, ali bi se potemtakem sploh morali obremenjevati s tem, kako ga uporabljati? Odgovor je – da. Na letni ravni je z modrim ravnanjem vseeno mogoče privarčevati znesek, ki mu, podarjenemu, ne bi gledali v zobe. Kakšno rokovanje z računalnikom torej lahko prida kak evro več v družinsko blagajno?

Modra uporaba računalnika lahko v družinsko blagajno prida tudi do 100 € letno

Hišni računalnik, namizni ali prenosni, ne sodi med večje porabnike energije v domačem gospodinjstvu, če, seveda, nismo zagrizeni igričarji s požrešno strojno opremo, če si nemara ne omislimo potratnega strežniškega sistema ali če se ne ukvarjamo s kriptorudarjenjem. Znatno več energije v domačem gospodinjstvu porabijo zamrzovalna skrinja, pečica ali hladilnik. Vseeno je računalnik le še ena od številnih naprav, ki, priklopljena na domače električno omrežje, prida svoj kamenček h končnemu računu za elektriko.

“Če osebni računalnik torej ne sodi med večje porabnike električne energije, ali bi se potemtakem sploh morali obremenjevati s tem, kako ga uporabljati? Odgovor je –  da. Na letni ravni je z modrim ravnanjem vseeno mogoče privarčevati znesek, ki mu, podarjenemu, ne bi gledali v zobe.”

Kakšno rokovanje z računalnikom torej lahko prida kak evro več v družinsko blagajno? Dr. Tomi Tkalec iz Društva Focus svetuje:

  • Vklopite način za varčevanje z energijo,
  • Zmanjšajte svetlost zaslona,
  • Ne uporabljajte ohranjevalnika zaslona,
  • Računalnik ugasnite, če veste, da ga v roku od 15 do 30 minut ali več ne boste uporabljali,
  • Ko je računalnik ugasnjen, ga izklopite iz vtičnice,
  • Datoteke z namizja pospravite v mape,
  • Vzdržujte strojno in programsko opremo računalnika,
  • Uporabljajte prenosni računalnik namesto namiznega, če to, seveda, zadostuje vašim potrebam,
  • Ob nakupu izberite energetsko varčnejši računalnik.

Peter Močnik