Vroče poletje je v sosednji Italiji še bolj razgrel Josip Broz Tito. Občinski svet v Parmi je, kot poroča dopisnik Janko Petrovec, razpravljal prav o nekdanjem jugoslovanskem predsedniku oziroma o odpravi ulice z njegovim imenom.

Parma ni edino italijansko mesto z ulico, poimenovano po njem

Vroče poletje je v sosednji Italiji še bolj razgrel Josip Broz – Tito. Občinski svet v Parmi je, kot poroča dopisnik Janko Petrovec, razpravljal prav o nekdanjem jugoslovanskem predsedniku oziroma o odpravi ulice z njegovim imenom. Parma je sicer eno od mest vzdolž južnega roba Padske nižine, ki so desetletja slovela kot rdeče trdnjave Italije, poleg skoraj celotne srednje Italije. Zato torej pozornost do herojev komunizma, ne samo domačega, ampak tudi iz drugih držav, kot je bil jugoslovanski.

Kot smo večkrat poročali v zadnjih mesecih, so te utrdbe italijanskega komunizma v zadnjih letih začele padati, zlasti zato, ker je levosredinska politika zanemarila stik z realnimi problemi delavstva in ljudi iz periferij. Včerajšnjo razpravo v mestnem svetu je sprožil predlog svetnice iz Salvinijeve Lige Laure Cavandoli. Ta je predlagala preimenovanje ulice, ki ima ime po, kot se je izrazila, »krvoločnem jugoslovanskem diktatorju« Josipu Brozu – Titu. Župan Pizzarotti, ki jo je ob sodelovanju svetnikov svoje državljanske liste preglasoval, je v odgovor rekel, da bi morda nekoč »celo lahko rekli kaj proti Titu, toda danes, po vseh rubljih in KGB-ju, je bolje, da molčite.« Pri tem je imel v mislih nedavno afero, da naj bi Salvinijeva Liga za svoje delovanje prejemala denar iz Rusije, ta pa se še ni polegla.

Razprava v mestnem svetu se je sicer kmalu končala, ulica Josipa Broza – Tita v Parmi ostaja še naprej. Ulico s tem imenom imajo zanesljivo še mesto Reggio Emilia ter še dva kraja v Emiliji, in sicer Campegine in Montecavolo. Tudi »Titove ulice,« ki so posvečene Josipu Brozu, najdemo v Nuoru in Ussani na Sardiniji, pa v dveh krajih v deželi Kampanija, v mestecih Aci Sant’Antonio in Palma di Montechiaro na Siciliji ter v kalabrijskem kraju Verzino.

Janko Petrovec