Če Trump uresniči nove carine na kitajsko blago, tudi Evropa ne bo izšla brez gospodarskih prask.

Če Trump uresniči nove carine na kitajsko blago, tudi Evropa ne bo izšla brez gospodarskih prask

Po četrtkovi grožnji ameriške administracije, da bodo Združene države po 1. septembru ocarinile še preostalih 300 milijard kitajskega uvoza, se na svetovnih borzah nadaljuje padanje delniških tečajev. Vlagatelji denar selijo med drugim v državne obveznice, švicarski frank in zlato. Kitajska je v odgovor ameriški napovedi zaostritve trgovinske vojne občutno znižala vrednost svoje valute in prelomila obljubo, da bo od Združenih držav kupila več kmetijskih pridelkov. Tudi Evropi se v primeru polno razplamtene trgovinske vojne ne piše nič dobrega.

Mogoče hoče ameriški predsednik s provociranjem carinskih vojn spodbuditi Kitajce k večjim koncesijam v pogajanjih in na drugi strani ameriški centralni banki dati razlog za večje znižanje obrestnih mer.

Če bodo Američani grožnje o dodatnem ocarinjenju kitajskega blaga uresničili, bodo izgubili kitajske kupce svojih kmetijskih proizvodov, ameriški potrošniki pa bodo za uvoženo kitajsko blago plačali letno do 800 dolarjev več. In oboji, tako Kitajci kot Američani, bodo svoje izdelke skušali vsiliti Evropi. Maja Derčar se je pogovarjala z Alešem Lokarjem in Vidom Pajičem.

Maja Derčar