3. septembra leta 301 je bila ustanovljena Republika San Marino, najstarejša republika na svetu, ki obstaja še danes. Posebna je zaradi marsičesa – ni le ena najmanjših držav na svetu, ampak imajo vladarji tam tudi najkrajši mandat, prebivalci pa največ avtomobilov.

Kako je nastal in po čem izstopa San Marino?

Vsako leto 3. septembra približno 500 kilometrov jugozahodno od Ljubljane praznujejo Festa della Fondazione della Repubblica di San Marino, praznik ustanovitve Republike San Marino. Ena najmanjših držav v Evropi in najstarejša še obstoječa republika na svetu je tudi ena od le treh držav na svetu, ki so popolnoma obkrožene le z eno državo. Daljnega leta  301 jo je po legendi ustanovil kamnosek Marino z otoka Rab, bi se pa lahko še po marsičem drugem zapisala v Guinessovo knjigo rekordov. Med drugim imajo najvišji delež avtomobilov na prebivalca, jeklenih konjičkov je tam več kot ljudi. Ustava, po kateri se ravnajo še danes, velja za najstarejšo na svetu. Izstopajo tudi po dolžini mandata vodje države, ta je najkrajši na svetu.

Republika San Marino ima vse državne simbole, ki pritičejo državam: zastavo in grb,  državno himno, svoj potni list. In ne čudi, da se redno uvršča v sam vrh najbolj varnih držav na svetu, saj za njihovo varnost skrbijo kar tri vrste policije. A turistična vodnica Maja Ahačič, ki tja redno vodi slovenske turiste, pravi, da policistov tam sploh ni videti.

“Edini policist, ki ga vidimo, je prometnik, ki nam pomaga pri prehodu čez cesto do Frančiškovih vrat, kjer vstopimo v samo mesto.”

Sanmarinci so veliki ljubitelji nogometa, žal brez pravega uspeha.

“Nekakšna mala šala je, da so le enkrat na mednarodnem nivoju premagali drugo reprezentanco, in sicer Liechtenstein. Imajo pa kar 15 nogometnih klubov v sami državici.”

Državici, ki ima le 33.000 prebivalcev! Uradni jezik v San Marinu je italijanski, čeprav govorijo sanmarinski dialekt, tudi sicer so zelo navezani na Italijo, s katero imajo edino mejo, ta je dolga 39 kilometrov. Včasih je bil San Marino davčna oaza, pred dobrim desetletjem pa so ukinili skrite bančne račune, s čimer so tamkajšnje banke izgubile kar polovico bančnih vlog, gospodarstvo San Marina pa se je skrčilo za 27%. Zanimivo je tudi, da San Marino ni članica Evropske unije, kot uradno plačilno sredstvo pa uporabljajo evro. Svojih evrskih bankovcev sicer nimajo, lahko pa kujejo svoje kovance in ti so zaradi redkosti zelo iskani med numizmatiki.

 

Andreja Čokl