V življenju nas zanimajo, vznemirjajo, motijo, veselijo najrazličnejše stvari. Majhne in velike. Pomembne, pa tudi tiste nekoliko manj izstopajoče. A za vsako vprašanje je dobro najti odgovor strokovnjaka. V tematsko zelo pisanem Svetovalnem servisu lahko svoje vprašanje zastavite po telefonu 01 475 22 22 oziroma elektronskem naslovu radioprvi@rtvslo.si in dobite odgovor iz prve roke. Na Prvem, vsak delavnik med 8.95 in 8.30.

Z aditivi živilom podaljšujemo kakovost, obstojnost in jih ohranjamo varna

Soljenje in dimljenje sta bila nekoč načina ohranjanja kakovosti in podaljšanja obstojnosti živil, v moderni dobi pa so to vlogo prevzeli naravni in sintetični aditivi. Kako varni pravzaprav so, kako je regulirana njihova uporaba in kako prepoznati označbe? Barvila, sladila, konzervansi, stabilizatorji in ojačevalci arome so bili tema tokratnega Svetovalnega servisa, na vprašanja je odgovarjala Nina Zupanič, prehranska strokovnjakinja z Inštituta za nutricionistko.

Darja Pograjc