O nanodelcih v zadnjem času slišimo vse več in v najrazličnejših kontekstih. Razvoj nanotehnologije in nanomaterialov je svet nanodimenzij nedvomno postavil bolj v ospredje, toda nanodelci so z nami že dolgo. Nastajajo namreč pri gorenju in danes so predvsem dizelski motorji in pirotehnična sredstva vir množice škodljivih nanodelcev. Potem so tu tudi inženirski nanodelci, ki jih zaradi njihovih posebnih lastnosti načrtno izdelujemo in uporabljamo na številnih področjih: od elektronike in gradbeništva, do prehrambne in kozmetične industrije, v medicini, farmaciji in še marsikje. Zato se morda zdi, kot da so povsod in kljub prednostim, ki jih prinašajo, vzbujajo tudi nekaj nelagodja. Kako naj vemo, kaj v okolju počnejo vsi ti nanodelci in kakšen je njihov vpliv na organizme, tudi na ljudi? Navsezadnje gre za izredno majhne delce, katerih posebne lastnosti izvirajo prav iz njihovih nanodimenzij, te pa jim tudi omogočajo, da se vedejo povsem drugače, kot bi se ista snov nekoliko večje velikosti.

Kaj bo prineslo izboljšanje razmer? Odgovore iščemo z ministrom za okolje, ministrico za kmetijstvo in predstavnikom sindikata kmetov.

Napadi zveri, predvsem volkov na domače živali, se nadaljujejo. Ali je sprejeti zakon o interventnem odvzemu zveri prinesel kakšno izboljšanje razmer? Kmetje trdijo, da ne in stopnjujejo pritisk na pristojne organe. So res pripravljeni na sobivanje z zvermi ali ne? Kaj lahko stori država in kaj prebivalci podeželja sami? Odgovore bomo iskali z ministrom za okolje, ministrico za kmetijstvo in predstavnikom sindikata kmetov-voditeljica Jernejka Drolec.

Jernejka Drolec