Oddaja STORŽ - Starejši v tretjem obdobju renesanse življenja - odkriva številne plasti življenja v zreli dobi - od družbenih pomenov in ekonomskih posledic staranja prebivalstva, aktivnosti starejših ljudi, njihove vključenosti v družbo, možnosti ponovne zaposlitve, medgeneracijskega sodelovanja do rekreativnih dejavnosti, izobraževanja za starejše, zdravstvenih težav in modrih nasvetov znanih Slovencev. Oddaja STORŽ sicer govori o starejših, namenjena pa je vsem, ki se sprašujejo o kakovosti življenja.

red. prof. dr. Anton Janko je znanje predal številnim generacijam

Zadnji avgustovski dnevi že napovedujejo prvi jesenski mesec in s tem znova polne šole. Zato smo se na ta vsakoletni začetek spomnili tudi v tokratni oddaji in pred mikrofon povabili rednega profesorja dr. Antona Janka, ki je svojo službeno pot začel kot učitelj v osnovni šoli, upokojitev pa dočakal kot profesor na filozofski fakulteti. Zdaj živi v DEOS Centru starejših v Notranjih Goricah.

Ko sem se moral po osnovni šoli odločiti za naprej, sem takoj izbral učiteljišče. Starša sta se strinjala in tako sem se vsak dan z vlakom vozil v Novo mesto. Če sem ga zamudil, sem šel pa peš. Učiteljišče je trajalo 5 let.

Nasmeji se ob misli, da je imel vedno več sošolk kot sošolcev. Pravi, da je še dandanes to bolj “ženski” poklic.

Ne bi mogel reči, zakaj sem si želel postati učitelj. Šel sem pač na učiteljišče, da bi kasneje lahko učil, s poštenim namenom, da pomagaš pri vzgoji otrok in si kasneje lahko na to ponosen.

Prvo leto je učil na osnovni šoli, potem se je lotil študija germanistike na filozofski fakulteti.

Študiral sem nemščino in angleščino, slednjo sem moral izpopolniti z obiski Anglije, saj se tega jezika prej nisem učil. Učil sem tudi na srednji medicinski šoli v Novem mestu, se izpopolnjeval v Kanadi in dobil mesto profesorja na filozofski fakulteti. Tako je minilo 30 let.

Šele danes, ko je preteklo toliko let, lahko vidi, koliko sprememb je dočakal v vseh teh letih. Nikoli pa ni niti malo podvomil o pravilnosti svoje odločitve za študij in delo.

Lucija Fatur