Aktualno

Slovenija in Japonska še tesneje na področju terapevtske robotike

Dva rehabilitacijska eksoskeleta bosta pospešila rehabilitacijo po možganski kapi

roboti
Robert Cugelj, generalni direktor URI- Soča, dr. Eiichi Saitoh, predsednik Fujita Health University, Igor Papič, rektor Unvierze v Ljubljani, Kiyotaka Hoshinaga, predsednik upravnega odbora Adakemije Fujita in Zlatko Matjačić, vodja službe za raziskave in razvoj URI Soča
foto: Helena Lovinčič

Slovenija in Japonska vzpostavljata tesnejše sodelovanje na področju razvoja in raziskav robotiziranih terapevtskih naprav, ki se uporabljajo pri rehabilitaciji bolnikov po poškodbi in možganski kapi. To zajema sodelovanje znanosti, medicine in gospodarstva. Tako so danes Univerzitetni inštitut Soča, Univerza v Ljubljani, Zdravstvena univerza Fujitq in Toyota Motor corporation podpisali sporazum o sodelovanju in napovedali prve pogovore o izmenjavi znanj in tehnologije.

Univerzitetni inštitut se z raziskovanjem rehabilitacijske robotike ukvarja že več kot 15 let, imajo že šest patentov v Evropi in ZDA. O tokratnem sporazumu pa direktor Robert Cugelj:

Naš glavni cilj je spraviti našo tehnologijo in znanje v realni svet. Podpis takšnega memorandoma omogoča, da rehabilitacijske robote, ki jih razvijamo, spravimo do pacientov.

Predsednik in vodja rehabilitacijske medicine na univerzi Fujita Eiichi Saitoh pravi, da ima glede Slovenije čudovite občutke:

Slovenijo poznam od mladih nog. Sam sem specializiral elektrofiziologijo in rehabilitacijsko medicino in ko sem začel študijo, sem prebral številne članke ljubljanske univerze, ki je zelo znana po tem. Nato sem se srečal z raziskovalci Soče in videl, kaj želiljo narediti. Na enak način delamo robotiko tudi mi, zato sem vesel tega sodelovanja. Rehabilitacijska robotika ima izreden potencial na področju robotike nasploh, je funkcionalna in humanistična. Robotika v rehabilitacijski medicini je izredno stimulativna. Mi to razvijamo s Toyoto že 11 let.

Skupni prototip naj bi izdelali v prihodnjih dveh letih.