Prvi na obisku

Gledališke delavnice koroških Slovencev v Ankaranu

Letos v prvem tednu nove predstave pripravlja več kot 100 mladih - po letih ali po srcu - iz 9 skupin iz Roža in Podjune. V drugem tednu jih bo še 7, med njimi tudi mladi gledališčniki z Dunaja

Ankaran – priprave na predstavo mladih gledališčinkov iz Šmihela pri Pliberku
Gledališka delavnica v Ankaranu – priprave mladih gledališčnikov iz Šmihela pri Pliberku
foto: Mateja Železnikar

Koroški Slovenci so znani po pestri gledališki in lutkovni dejavnosti. Vsako sezono tako njihova društva pripravijo med 20 in 30 gledaliških premier. Priprave na novo sezono se običajno začnejo v Ankaranu na tradicionalnih gledaliških delavnicah. Kaj pod mentorskim vodstvom počnejo igralci, kakšne predstave pripravljajo in zakaj so te delavnice tako pomembne?  Da bi našel odgovore, je bil Prvi na obisku v Ankaranu.

Začetki segajo v leto 1975, pojasnjuje vodja delavnic Verena Smrtnik iz Krščanske kulturne zveze, leta 1986 so prvič prišli v Fieso, od 2006 pa delavnice potekajo v Ankaranu, v parku, ki obdaja hotel, in pred bungalovi, prostor za vaje pa so gledališčniki dobili tudi v osnovni šoli.

Zaradi velikega zanimanja delavnice razdelijo na dva tedna. V prvem tednu v Ankaranu predstave pripravlja 9 gledaliških in lutkovnih skupin iz Vogrč, Šentprimoža, Bličovsa, Šentlipša in Šmihela pri Pliberku, v drugem tednu pa še Mladi Celovčani, teater Šentjanž, Selani, igralci iz Radiš in z Dunaja.

“Zamisel je, da se temeljito, zunaj domačega vsakdana pripravimo na novo sezono.”

Eden od večkratnih udeležencev gledaliških delavnic v Ankaranu je 16-letni Jaka Cerar iz Šmihela pri Pliberku, ki je na odrskih deskah že od svojega 6 leta.

“Stari smo bili od 6 do 8 let, ko smo začeli z gledališko šolo, ki jo je organizirala režiserka Alenka Hain. Prva tri leta smo se učili osnov gledališča, kako  stati na odru, improvizacijo..”

Od takrat je Jaka Cerar nastopal v 7, 8 predstavah, v najnovejši, ki jo pripravljajo v Ankaranu, pa ima glavno vlogo.

KPD Šmihel pri Pliberku letos praznuje dva pomembna jubileja; 40 let lutkarstva in 20 let mednarodnega lutkovnega festivala Cikl Cakl. Praznovanje bo nekaj posebnega, pravita Kristina Trap in Veronika Kušej, povezano bo namreč s kulinariko. Kaj bodo zakuhali šmihelski lutkarji, ki se na predstavo pripravljajo prav v Ankaranu?

Prisluhnite!