V Priimkovni delavnici predstavljamo statistiko in nastanek priimkov ter objavljamo pogovore z nosilci obravnavanih priimkov. Če poznate ozadje svojega, ste ga kdaj raziskovali, imate kakšno zanimivo zgodbo, povezano s svojim priimkom, vas vabimo, da sodelujete z nami. Pokličite nas na 01/475-22-22 ali pa nam pišite na radioprvi@rtvslo.si. Predstavitve priimkov pripravljamo v sodelovanju s profesorjem Janezom Kebrom. Vsako sredo ob 6.50. Na Prvem.

Priimek Podržaj je nastal prek vzdevka iz občne besede podržáj v pomenu držaj, držek, primček, držalo; zasilni žebelj

V tokratni Priimkovni delavnici si oglejmo priimek Podržaj. Med priimki v Sloveniji je ta priimek na 847. mestu. Po podatkih Statističnega urada RS se je 1. 1. lani s priimkom Podržaj podpisovalo 408 prebivalcev in prebivalk Slovenije. Kar tri četrtine vseh biva v osrednjeslovenski regiji, sledita jugovzhodna Slovenija in gorenjska regija. Ob priimku Podržaj obstaja tudi pisna različica Poderžaj, a je z 19 nosilci ali nosilkami veliko manj pogosta. O priimku smo se pogovarjali z Gregorjem Podržajem iz Ljubljane. Vabljeni k poslušanju!

“Priimek Podržaj z različico Poderžaj je nastal prek vzdevka iz občne besede podržáj  v pomenu držaj, držek, primček, držalo; zasilni žebelj. Tako so prvotno verjetno poimenovali koga, ki je imel pri svojem delu opraviti s takimi pripomočki, npr. mizar, tesar ipd.” prof. Janez Keber

Peter Močnik