V Sarajevu se v teh dneh odvija eden najpomembnejših filmskih festivalov jugovzhodne Evrope. Kaj poleg filmskih zvezd, ki so festival obiskale – Pavel Pawlikovski, Issabelle Huppert, Alejandro González Inárrito, Tim Roth – še zaznamuje dogodek, razlaga Marko Rozman: "Poleg naštetih gostov je vse v znamenju obujanja spominov, kako je bilo na samem začetku. Kot vemo so Filmski festival v Sarajevu osnovali leta 1995, še pred koncem štiriletnega obleganja mesta, z željo, da bi pripomogel k obnovi družabnega življenja v Sarajevo. In to se je tudi zgodilo!"

FIlmski festival v Sarajevu letos v znamenju obujanja spominov na svoje začetke

V Sarajevu se te dni odvija eden najpomembnejših filmskih festivalov jugovzhodne Evrope. Kaj poleg filmskih zvezd, ki so festival obiskale – Pavel Pawlikovski, Issabelle Huppert, Alejandro González Iñárrito, Tim Roth – še zaznamuje dogodek, razlaga Marko Rozman:

Poleg naštetih gostov je vse v znamenju obujanja spominov, kako je bilo na samem začetku. Kot vemo, so Filmski festival v Sarajevu osnovali leta 1995, še pred koncem štiriletnega obleganja mesta, z željo, da bi pripomogel k obnovi družabnega življenja v Sarajevu. In to se je tudi zgodilo!

Kakšne so vsebine izbranih filmov? Prevladujejo sodobne tematike, vprašanje socialnih pravic, dogodki iz vsakdanjega življenja, veliko je družinskih zgodb. Precej pozornosti je pritegnil v Cannesu nagrajen francoski film Nesrečniki, drama, ki prikazuje naturalistično življenje v pariškem getu. Za festivalske nagrade, poimenovane srce Sarajeva, se med drugimi potegujejo filma Sin v režiji Ines Tanović, albanski Odprta vrata, ki prikazuje problematiko patriarhalne miselnosti v Albaniji, tu sta še romunska filma Heidi ter Mo in bosansko-nizozemski road movie Pelji me nekam na lepše, ki govori o mladi uporniški generaciji, ki ne pozna tabujev.

Veliko pozornosti je pritegnil slovenski dokumentarni film Hči Camorre, ki ga je režiser Siniša Gačič ustvarjal kar pet let. Marsikdo pa je tudi v pričakovanju jutrišnje predstavitve prve slovenske dramske nadaljevanke Jezero, ki nastaja po istoimenski knjižni uspešnici pisatelja Tadeja Goloba.

Organizatorji tudi letos pričakujejo skupno do 100.000 ljudi. Vrhunec letošnjega dogodka pa bo četrtkova razglasitev najboljših filmov po mnenju žirije in obiskovalcev.

Marko Rozman, Mojca Delač