Pred dobrim mesecem so slovensko-italijansko mejo na območjih policijskih uprav Koper in Nova Gorica začele nadzirati skupne policijske patrulje. Delujejo štirikrat tedensko v 10-kilometrskem pasu na obeh straneh ob različnih urah, podnevi in ponoči, glede na ugotovitve analiz tveganja. Doslej so policisti teh patrulj na slovenski strani ustavili 12 tujcev in jih po postopku vrnili na Hrvaško, v Italiji so prejeli še 15 tujcev. Reportaža dopisnice Mirjam Muženič.

Skupne italijansko-slovenske patrulje delujejo štirikrat tedensko v 10-kilometrskem pasu na obeh straneh ob različnih urah

Pred dobrim mesecem so slovensko-italijansko mejo na območjih policijskih uprav Koper in Nova Gorica začele nadzirati skupne policijske patrulje. Delujejo štirikrat tedensko v 10-kilometrskem pasu na obeh straneh ob različnih urah, podnevi in ponoči, glede na ugotovitve analiz tveganja. Doslej so policisti teh patrulj na slovenski strani ustavili 12 tujcev in jih po postopku vrnili na Hrvaško, v Italiji so prejeli še 15 tujcev.

Ena glavnih in tudi najkrajših poti za nedovoljene migracije iz Hrvaške poteka po Socerbski planoti nad zamejsko občino Dolina po Sloveniji v Italijo. Slovenski policist v patrulji Damjan Horvat s Policijske postaje za izravnalne ukrepe Koper:

Kar se dobi v Sloveniji, se obravnava po slovenski zakonodaji. Torej če ne zaprosijo za mednarodno zaščito, se obravnavajo po Zakonu o tujcih in pozneje vračajo hrvaškim varnostnim organom.

Policisti so oboroženi, orožje jim služi za samoobrambo, so še povedali. Med opremo imajo daljnogled, luči in kamero za nočno gledanje. Zgodi se, da je kdaj potrebna tudi medicinska pomoč. Damjan Horvat:

Se na kraj pokliče reševalno vozilo, zdravnika, ki ga pregleda, potem pa se nadaljuje postopek. Ali se ga odpelje v bolnišnico ali pa gre naprej v policijski postopek.

Težav s komunikacijo ni; policisti komunicirajo v slovenskem, italijanskem ali angleškem jeziku. Prav tako sodelujejo z domačini, ki jim javljajo, kje se pojavljajo prebežniki. Čim stopijo na italijanska tla, so na cilju. Tam zaprosijo za mednarodno zaščito in med postopkom odidejo naprej. Tržaški kvestor Giuseppe Petronazzi:

Ti ljudje se našim silam javnega reda ne skrivajo. Pogosto se kar sami javijo policiji oziroma pridejo na kvesturo.

Oboroženi italijanski policiji pomagajo tudi vojaki in krajši čas še oboroženi varnostniki zasebnih podjetij, ki imajo z občino Trst sklenjeno koncesijsko pogodbo. Danes so delo začeli tudi oboroženi policisti na kolesih.

Mirjam Muženič