V četrtkovo jutranjo rubriko Po Sloveniji z dopisniki se nam je oglasila Tjaša Škamperle in v utrip prebujajočega zadnjega avgustovskega četrtka ujela tudi poletje v koprskem potniškem terminalu. Pred radijskim mikrofonom se ji je pridružil tudi vodja potniškega terminala v Luki Koper, Bojan Babič.

Največ je potnikov iz Velike Britanije, Severne Amerike (ZDA, Kanada, Mehika) in Nemčije

Tjaša Škamperle je v zadnje četrtkovo avgustovsko jutro prinesla še nekaj utripa z Obale. Natančneje, od tam, kjer se odpira razgled na žirafe (največja dvigala v koprskem pristanišču). Na ploščadi, kjer z ladij, ki obiščejo Koper, stopijo potniki, se je pogovarjala z vodjo potniškega terminala v Luki Koper, Bojanom Babičem.

Letošnje leto je po letu 2011 res rekordno leto. Pričakujemo 71 prihodov, do konca avgustov jih je bilo že 47. Predvidevamo da bo med 110.000 in 115.000 gostov.

Sezona prihodov potniških ladij ne traja le poleti. Sezono končajo decembra. Kot je povedal sogovornik, se sezona širi iz leta v leto. Ladje v Koper prihajajo od leta 2005.

Struktura gostov se spreminja, a to je posledica tistega, kateri ladjar v določeni sezoni prevladuje. Ladjarji so segmentirani po tržiščih. Če gledamo konkretno letošnjo sezono, je nekaj več kot 40.000 Britancev, skoraj 40.000 potnikov iz Severne Amerike (ZDA, Kanada, Mehika), na tretjem mestu so pa že Nemci.

Veliko ladij pripluje k nam iz Splita, Dubrovnika, Zadra in Benetk. V pogovoru lahko slišite tudi, zakaj k nam lahko pripeljejo nekatere ladje, ki v Benetke na primer ne smejo.

Mojca Delač