Nina Brus se nam je oglasila v rubriko Po Sloveniji z dopisniki in nam najprej povedala, če zapora v Zali vpliva na poletni turistični obisk ter kako dobro so urejeni obvozi. Takorekoč pred vrati je letošnji HgTrail - kaj to je in kako utirajo poti v naravo tekači ter kakšni
vtisi in zgodbe se pri tem spišejo, lahko med drugim poslušate v pogovoru.

Nina Brus se nam je v praznično četrtkovo jutro oglasila z zvrhano malho zgodb

Začeli smo z zaporo v Zali. Ta letos povzroča precej manj težav kot lani. Turističen obisk se ne zmanjšuje, tudi pritožb zaradi obvoznih cest je manj, obvozi so bolje označeni in obiskovalcem prijaznejši, še vedno pa je seveda nekaj prostora tudi za izboljšave.

Obvozi zahtevajo tudi dobršno mero potrpežljivosti, vztrajnost pa je tista, ki odlikuje udeležence različnih kolesarskih in tekašnih preizkušenj. 24. avgusta je na sporedu tekaški dogodek HgTrail Idrija. Na isti dan bo tudi praznik idrijskih žlikrofov. Tako se bodo tekmovalci lahko po tekaški preizkušnji na 32, 21 ali 14 kilometrov predali še kulinaričnim užitkom. Idrija ima namreč velik potencial, da v svoji turistični ponudbi poveže Unescove znamenitosti in športe na prostem.

Društvo ZakoncTednapa si  prizadeva urediti in legalizirati kolesarske poti oziroma traile. Tiste, ki potekajo po makadamskih poteh, so že označene in zanje obstajajo zemljevidi kolesarskih poti. Izziv ostajajo tiste zahtevnejše, tako imenovane enduro proge. Tukaj bo treba tudi skozi soglasodajalske postopke. Kot pravijo, pa mora turno kolesarjenje najprej sprejeti lokalna skupnost, da potem lahko zaživi tudi v turizmu. Sicer pa imamo v širši okolici dva dobro obiskana bike-parka, eden je na smučišču Cerkno, drugi na smučišču Javornik.

 

 

Mojca Delač, Nina Brus