Nikrmana, starodavna sila, v katero so verjeli staroverci, naj bi prežemala vse, kar nas obdaja. K tej sili se s svojim drugim albumom obrača tudi zasedba Indigo, v kateri ustvarjajo Anja Pavlin, Peter Penko, Maj Valerij in Anže Čuček. O novem albumu "Nikrmana" nam bosta spregovorila Anja in Peter.

Eterični pop v sozvočju z naravo

Nikrmana, starodavna sila, v katero so verjeli staroverci, naj bi prežemala vse, kar nas obdaja. K tej sili se s svojim drugim albumom “Nikrmana” obrača tudi zasedba Indigo. V Pesmi v žepu nam bosta o novem albumu spregovorila dva od članov skupine: Anja Pavlin in Peter Penko.

 

Odkrivanje povezav s starodavnimi verovanji je rdeča nit drugega albuma skupine Indigo. Po prvencu Drugačna (2013) se je njihova glasbena govorica počasi prelila v nekaj, kar sami imenujejo “eterični pop”, kar so potrdili tudi s pesmijo Vesna, s katero so nastopili na slovenskem zboru za Pesem Evrovizije – EMA 2018. Na albumu Nikrmana je njihova usmeritev še toliko bolj očitna:

“Tudi v zvočni sliki, ne samo v besedilih se čuti veliko te povezanosti z zemljo. Se mi zdi, da smo malo pozabili na to – malo smo zgubili stik z naravo. In se mi zdi, da se vsi vračamo nazaj k njej.”

Anja Pavlin, pogovor za Pesem v žepu

 

Nenavadne kombinacije starodavnih navdihov in sodobne poprokerske glasbene govorice se skupina Indigo, v kateri danes ustvarjajo Anja Pavlin, Peter Penko, Maj Valerij in Anže Čuček, loteva precej spontano in neobremenjeno:

“Včasih so besedila preprosta, tako kot smo prebrali mogoče v nekih recenzijah, da so zapakirana v neko tako pop formo. Seveda je tukaj tudi veliko družbene kritike … Sicer je pa povezava s staroverstvom in njihovim verovanjem, ker krona stvarstva ni samo človek – ker je človek del narave in mora skrbeti za njeno ravnovesje in sodelovati z njo.”

Anja Pavlin, pogovor za Pesem v žepu

Teja Klobčar