Pred 17. mednarodnim festivalom Kantfest International 2019 poslušamo izbor pesmi s preteklih izdaj festivala, ki je v svoji zgodovini gostil številna domača in tudi nekatera tuja kantavtorska imena. O kantavtorstvu spregovorita organizator festivala Peter Andrej in lanska dobitnica zlate kante Sandra Erpe.

Pred letošnjim tekmovalnim večerom poslušamo pesmi izvajalcev s preteklih festivalov

Pred 17. mednarodnim festivalom Kantfest International 2019 poslušamo izbor pesmi slovenskih kantavtorjev, ki so nastopili na preteklih festivalih. O kantavtorstvu spregovorita organizator festivala Peter Andrej in lanska dobitnica zlate kante Sandra Erpe.

 

Kantavtorstvo združuje ustvarjanje besedila in glasbe, pomemben pa je tudi nastop – in dober kantavtor mora znati združiti vse troje. Tako vsaj meni lanska zmagovalka Sandra Erpe, ki zase pravi, da največ pozornosti posveti besedilu in interpretaciji:

“Se mi zdi, da je kantavtorstvo takšna zvrst – če temu lahko sploh rečemo zvrst, to je zdaj diskutabilno – ki zahteva drugačno besedilo. Uglasbeno poezijo, mogoče. In jaz delam iz besedila … Lahko so neke stvari tudi napisane slabše, ampak so toliko bolj iskrene, da bolj prepričajo. Jaz mislim, da mora biti oboje: in dobro napisano in pač iskreno. Eno brez drugega ne gre in ta iskrenost, jaz mislim, da je to neka stvar, ki res naredi nastop in naredi skladbo. In si moraš želeti povedati to zgodbo.”

Sandra Erpe, pogovor za Pesem v žepu

Letošnji tekmovalni večer 17. festivala Kantfest International bo potekal 16. avgusta, na odru Doma kulture se bo za kante in druge nagrade potegovalo enajst nastopajočih – devet posameznikov in dva kantavtorska dua, večer pa bo zaokrožil nastop Janija Kovačiča.

 

Teja Klobčar