Aktualna tema

Nov uspeh jamarjev na Kaninskem pogorju, Himalaji svetovnega jamarstva

Raziskovanje Kaninskega podzemlja bodo nadaljevali, saj si želijo najti podzemne poti od jamskih vhodov na višini 2000 m do izvirov v dolini Soče

P4 notranjost 2
Brezna v jami P4 so pogosto polna slapov.
foto: Uroš Kunaver

Slovenski jamarji so dosegli nov uspeh v svetovnem merilu, in sicer na Kaninskem pogorju – Himalaji svetovnega jamarstva, kjer raziskave potekajo že desetletja, saj je kaninski visokogorski kras področje z izredno globokimi brezni. Na slovenski in italijanski strani Kanina je raziskanih več kot 8oo jam, med njimi nekaj brezen, ki presegajo magično mejo: globino 1000 metrov.

Tokrat je ekipi jamarjev Društva za raziskovanje jam uspelo kronati svoja raziskovanja s podzemnim prehodom med dvema tisoč metrov globokima breznoma (Renejevim breznom in P 4) in ga povezati v enajst kilometrov dolg sistem. Ta izreden dosežek potrjuje, da so jamarji Društva za raziskovanje jam Ljubljana vrhunska ekipa v svetovnem merilu. Raziskovanje Kaninskega podzemlja bodo nadaljevali, saj si želijo najti podzemne poti od jamskih vhodov na višini 2000 m do izvirov v dolini Soče.