Število medetničnih incidentov na Hrvaškem narašča, politike in vplivnih institucij pa napadi na Srbe ne ganejo preveč. Nasilje na Hrvaškem ni prepoznano kot družbeni problem, pač se vsak primer obravnava ločeno. Politika ga ne samo podcenjuje, pač pa s protisrbsko retoriko še spodbuja. Sodni postopki zoper nasilneže se vlečejo dolga leta in pogosto povsem razvodenijo, Cerkev kot zelo vplivna institucija na Hrvaškem v glavnem ob takih primerih molči, glavni mediji pa, če o njih sploh pišejo in govorijo, te dogodke pogosto relativizirajo.

Število medetničnih incidentov na Hrvaškem narašča, politike in vplivnih institucij pa napadi na Srbe ne ganejo preveč

Sinoči je skupina zamaskiranih napadalcev v bližini Knina pretepla lastnika in obiskovalce neke gostilne, ki so tam po televiziji gledali tekmo med beograjsko Crveno zvezdo in švicarskim klubom Young Boys. Po pretepu in razdejanju so se odpravili v lokal v sosednji vasi, kjer je bila večina obiskovalcev prav tako srbske narodnosti. Gre za še enega v vrsti mednacionalnih incidentov na Hrvaškem, kjer so žrtve pripadniki srbske narodnosti.

Tudi sicer v sosednji državi narašča število nasilnih dejanj, katerih skupni imenovalec je nestrpnost do drugačnih – temnopoltih, tujcev, drugače spolno usmerjenih, Srbov. Število napadov na nacionalni podlagi se stopnjuje odkar je Hrvaška v EU, še posebej pa se je okrepilo po zmagi Kolinda Grabar Kitarovič na predsedniških volitvah in ko je oblast v državi spet prevzela Hrvaška demokratična skupnost in so se odnosi med Hrvaški in Srbijo ter med Hrvati in Srbi zaostrili. Najhujši tak incident se je zgodil letos, ko je bil pri Reki ubit nek podjetnik srbske narodnosti, vojni veteran ki ga ubil, pa odkrito priznal, da ga je napadel, ker je Srb.

»Nasilje na Hrvaškem ni prepoznano kot družbeni problem, pač se vsak primer obravnava ločeno. Politika ga ne samo podcenjuje, pač pa s protisrbsko retoriko še spodbuja. Sodni postopki zoper nasilneže se vlečejo dolga leta in pogosto povsem razvodenijo, Cerkev kot zelo vplivna institucija na Hrvaškem v glavnem ob takih primerih molči, glavni mediji pa, če o njih sploh pišejo in govorijo, te dogodke pogosto relativizirajo.«

Drago Balažič