Petminutni spominski koledar o ljudeh, ki so se rodili tistega dne oz. o dogodkih, ki so povezani s tem datumom.

Andrej Cergol, Matko Potočnik, Ivan Perne, Nada Gabrijelčič, kapitulacija Italije

Jezuit, matematik in filozof  ANDREJ  CERGOL je po študiju retorike in filozofije leta 1614 v Celovcu stopil v jezuitski red, opravil magisterij in nato poučeval humanistiko v Gradcu in Gorici. Končal je še študij filozofije in teologije ter postal profesor matematike, moralne teologije in bibličnih ved na univerzah v Gradcu in na Dunaju, proti koncu življenja pa je bil predstojnik samostana v Millstattu. Leta 1625 je na Dunaju izdal “Kronološke ugotovitve o letu rojstva in smrti našega gospoda Jezusa Kristusa”. V njegovem rokopisnem traktatu o osmih knjigah Aristotelove “Fizike” je tudi “Razprava o nebu”. Andrej Cergol se je rodil na današnji dan leta 1595 v Svetem Križu Vipavskem.

—–

Na današnji dan leta 1872 se je na Koroški Beli pri Jesenicah rodil  zgodovinar  MATKO  POTOČNIK.  Študiral je v Ljubljani in na Dunaju, kot profesor pa poučeval na učiteljiščih v Mariboru, Idriji, Kranju, Ljubljani in Gospiču na Hrvaškem. Pisal je o gospodarski zgodovini in zgodovini Vojvodine Koroške in se uveljavil tudi pri narodnostnem delu med Slovenci na Koroškem. Po prvi svetovni vojni je Matko Potočnik kot izvedenec sodeloval v komisiji za razmejitev med Avstrijo in Jugoslavijo.

—–

Diplomat  IVAN  PERNE  je pravo študiral v Pragi in s štipendijo Knafljevega sklada na Dunaju. Po doktoratu leta 1914 je zaprosil za državno službo v Celovcu, a je zaradi enoletnega študija v Pragi ni dobil – za Nemce je bil namreč preveč zaveden Slovenec. Med prvo svetovno vojno je bil kot  oficir avstrijske vojske na vzhodni fronti in štiri leta v ruskem ujetništvu, leta 1919 pa je postal tajnik v zunanjem ministrstvu Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev. Pozneje je služboval na poslaništvu v Berlinu in bil vodja oddelka v zunanjem ministrstvu za sodelovanje z Društvom narodov s posebno nalogo stalnega svetovalca jugoslovanske delegacije na razorožitveni konferenci v Ženevi. Za njegovo delo sta ga odlikovala belgijski kralj in država Poljska, prejel pa je tudi jugoslovanski red svetega Save. Ivan Perne se je rodil na današnji dan pred 130-imi leti na Povljah pri Kranju.

—–

Gledališka igralka NADA  GABRIJELČIČ je bila izjemno temperamentna igralka z izrazitim smislom za humor in grotesko. Po koncu šolanja na dramski šoli državnega konservatorija v Ljubljani je bila od leta 1922 do 1945 članica igralskega ansambla ljubljanske Drame, od leta 1946 do upokojitve leta 1959 pa slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Rodila se je na današnji dan leta 1903 v Gorici.

—–

Potem ko so 3. septembra leta 1943 v Siracusi na Siciliji predstavniki italijanske vojske podpisali premirje z zavezniško vojsko, je italijanska vlada na današnji dan leta 1943 razglasila brezpogojno kapitulacijo svojih oboroženih sil. S kapitulacijo Italije je bila tako pred 76-imi leti iz boja izločena glavna evropska zaveznica nacistične Nemčije, zato je bil ta dogodek pomembna prelomnica v drugi svetovni vojni.

Pavle Jakopič