Rok za prenos vrednostnih papirjev iz ukinjenih registrskih računov na KDD se naglo izteka. Imetniki pozabljenih delnic, gre za okoli 66 tisoč državljanov ima tako le še do 1-ega septembra čas, da svoje vrednostne papirje prenesejo na trgovalne račune na borznih hišah ali na banke. V nasprotnem primeru bo vse to premoženje, vredno najmanj 19 milijonov evrov, pristalo v naročju države, torej na kapitalski družbi. Urška Jereb.

Lastniki pozabljenih delnic na KDD imajo le še ta teden čas za enostaven prenos svojega premoženja na trgovalne račune

Le še do 1. septembra ima več kot 66 tisoč Slovencev čas, da prenese delnice z ukinjenih registrskih računov na KDD. Po tem datumu bodo podržavljene. Gre za okoli 19 milijonov evrov premoženja, z dividendami in odpravninami pa 25 milijonov.

V Krki je približno 500 delničarjev, ki nimajo svojih trgovalnih računov, skupno so se odrekli že za pol milijona dividendam, podobno je v Petrolu, kjer so našteli okoli 1000 takšnih delničarjev. V Cinkarni Celje 30 delničarjev nikdar ne bo videlo 34.000 evrov dividend, v Gorenju pa 500 nekdanjih delničarjev ne bo prejelo 340.000 evrov odpravnine, ki jim po iztisnitvi pripada. Za vse, ki želijo delnice vendarle v zadnjem hipu rešiti, izvršni direktor na Centralniklirinško-depotni družbi (KDD) Peter Černuta svetuje:

“Priporočamo, da se odločijo za prenos pred prvim septembrom, ker s tem zadržijo donose, pa tudi zato, ker bo treba poznejše prenose pravno notarsko overiti.”

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev so ogorčeni, ker država lastnikov oziroma dedičev pozabljenih papirjev ni pozvala k prenosu, predsednik Kristjan Verbič: 

“Bi se spodobilo, da bi jih neposredno obvestili o tem, da bodo njihovi vrednostni papirji, torej njihova lastnina, preneseni na KAD, da bodo podržavljeni.”

Med tistimi, ki se za prenos delnic na trgovalne račune niso odločili, so takšni, ki so se zbali dodatnih stroškov, pa tudi svojci dediči, ki za premoženje sploh niso vedeli:

“V teh dneh nas številni kličejo, sprašujejo, kako je to mogoče, da ne vedo, da je njihov že dolgo pokojni svojec imetnik takšnega števila vrednostnih papirjev.”

Kot rečeno, se rok za prenos izteče prvega septembra. Kaj pa po tem datumu? Peter Černuta pojasnjuje:

“Še zmeraj jih bodo lahko prenesli v prihodnjih dveh letih, ne bodo pa upravičeni do donosov.”

Vsi ti papirji bodo namreč končali kot državna lastnina na Kapitalski družbi, vključno z vsakoletnimi dividendami.

Urška Jereb