V Narodnem gledališču so podelili nagrade Srce Sarajeva med drugim za najboljši igrani celovečerec in dokumentarni film ter nagrade v drugih kategorijah. Priznanje srce Sarajeva za najboljši igrani film je osvojila bosansko-nizozemska koprodukcija z naslovom Odpelji me kam na lepše, režiserke Ene Sendijarević. Festival je v različnih programih skupno postregel z 270 žanrsko raznolikimi filmi iz 56 držav, kar je največ do sedaj. Od slovenskih stvaritev so bili sarajevskemu občinstvu predstavljeni novi film Damjana Kozoleta z naslovom Polsestra, veliko pozornosti je pritegnil slovenski dokumentarni film Hči Camorre, režiserja Siniše Gačiča. Predvajana sta bili tudi prva dva dela slovenske dramske nadaljevanke Jezero, ki nastaja po istoimenski knjižni uspešnici pisatelja Tadeja Goloba. Inšpektorja Tarasa Birso v nadaljevanki upodablja igralec Sebastjan Cavazza. Z njim se je pogovarjal Marko Rozman.

Premiera prvih dveh delov serije Jezero navdušila sarajevsko publiko

Na 25. Sarajevskem filmskem festivalu sta predvajana prva dva dela slovenske dramske nadaljevanke Jezero, ki nastaja po istoimenski knjižni uspešnici pisatelja Tadeja Goloba. Inšpektorja Tarasa Birso v nadaljevanki upodablja igralec Sebastjan Cavazza.

To snemanje je bilo eno bolj napornih, kar se moje filmografije tiče. Bilo smo omejeni časovno in vremensko. Potrebovali smo namreč sneg in led na Bohinjskem jezeru, kar je redkost. Gre za žanr skandinavskega noirja, česar se prvič lotevamo v Sloveniji. Gre za žanr, ki sledi določenim pravilom v izgledu in naraciji.

Taras Birsa, višji inšpektor za krvne in seksualne delikte, se na poti z novoletne zabave nehote zaplete v preiskavo umora. S težavnim in neobičajno krutim primerom umora mlade ženske se morata Taras in njegova uigrana ekipa na zahtevo nadrejenih lotiti z novo sodelavko. Ob pritiskih javnosti se Taras spopada še z osebnimi težavami.

Skušali smo slediti nekaterim karakterizacijam, ki jih je zapisal že Tadej Golob v romanu Jezero. Taras je nekdanji alpinist, na neki način je notorično slabe volje in zagrenjen, temačen in mračen. Ne pije alkohola, edina droga je tek. Upam, da bodo gledalci prepoznali ta lik na ekranu, kot je bil predstavljen tudi v knjigi.

Glavno vlogo inšpektorja Birse igra Sebastian Cavazza, njegovo sodelavko Tino odigra Nika Rozman. Preostalo igralsko zasedbo zasedajo znani slovenski igralci Matej Puc, Gregor Čušin Nataša Barbara Gračner, Matjaž Tribušon, Vlado Novak, Igor Samobor, Brane Završa, Jana Zupančič.

Nadaljevanka Jezero na male zaslone prihaja decembra.

Marko Rozman