Nedeljsko jutro na Prvem

Če bi želeli v enem letu obiskati vsa slovenska jezera, bi se morali skoraj vsak dan odpraviti k novemu

Katero je pa vaše najljubše slovensko jezero?

photo_546516_20170724_4
foto: Foto: Srdjan Zivulovic/BOBO

Manci Korelc bi lahko rekli tudi zbiralka jezer. Leta 2017 se je odločila, da bo s kolesom ali peš obiskala vsa slovenska jezera. Do točne številke, koliko jih je, ji takrat ni uspelo priti. Zdaj ve, da je “pravih” jezer okoli 300, ker sama obiskuje ne le jezera, temveč tudi ostale stoječe vode, ki jih je okoli 10 tisoč, kot so ribniki, gramoznice, bajerji in podobno, pa bo imela veliko več dela. Trenutno je pri številki 908. Zadnje je na seznam dodala Jezero na Velikem Zvohu na Krvavcu, pove:

“To je ena mojih lepših izkušenj med jezeri. En vikend pred mojim obiskom se je tam odvijala najvišje ležeča regata v Evropi, tako da je bilo jezero polno vodo. Vreme je bilo ravno pravšnje. Običajno tudi splaniram pot tako, da obiščem 20, 30 jezer na dan, tokrat pa sem si res vzela čas za enega. Pravo doživetje.”

Sogovornica pravi, da bo njeno najljubše jezero vedno Kočevsko jezero. Od tam prihaja in ga dobro pozna iz otroštva, nanjo jo veže tudi družinska preteklost. Vse bolj všeč so ji tudi prekmurska jezera. Najbolj uživa tam, kjer ni prevelike gneče.

Da je ponekod v Sloveniji na jezerih prevelika gneča, ugotavljajo na ARSU, kjer spremljajo kemijsko in ekološko stanje stoječih voda. Špela Remec Rekar pravi, da je na primer Blejsko jezero absolutno preobremenjeno (klikni za posnetek). Mateja Poje pa po drugi strani pove, da so vsa tri jezera (Blejsko, Bohinjsko in v Šobcu), na katerih spremljajo stanje kopalnih voda, v dobrem stanju. V preteklih letih so vsa dobila oceno odlično (klikni za posnetek).

Oceno odlično bi naša poslušalka Natalija dala Krnskemu jezeru, ki jo je med vsemi obiskanimi najbolj osupnilo. Da je res lepo, se strinja tudi dežurni vremenoslovec Benedikt Strajnar. Prek telefona se nam je pridružila Irena, ki ji je je najljubše Zbiljsko jezero (posnetek). Poslušalec Tone pa nam je pozdrave poslal z domačega Braslovškega jezera, kjer je takole v fotografijo ujel jutranjo tišino.