Hitrih in preprostih rešitev ni. Če hočemo slišati ali ne – najbolj pomagajo zdrav način življenja in protibolečinska zdravila

Ortoped mag. Andrej Prlja iz Splošne bolnišnice na Jesenicah ima veliko izkušenj z zdravljenjem išiasa. Pri išiasu se bolečina največkrat začne v križu. Traja dan, dva, lahko tudi nekaj tednov. Zgodi se, da poneha in se spet pojavi. Najbolj značilno za išias pa je, da se bolečina iz hrbta in križa razširi v nogo vse do stopala. Analgetiki, ki omilijo bolečino, so lahko blagi in jih v lekarni dobimo tudi brez recepta; zdravnik pa nam lahko predpiše tudi močnejše protibolečinske tablete.

Spodbuden podatek: doktor Prlja pravi, da se večina težav s hrbtenico in križem umiri brez operacije. Degenerativne in starostne spremembe na sklepih ter kosteh, in, kot že tolikokrat slišano, sedeč življenjski slog so najpogostejši vzroki za išias. Pogosto pa je posledica hernije – izbočenja medvretenčne ploščice; hernija diska: to je diagnoza, ki jo marsikdo še predobro pozna. Operacija hernije medvretenčne ploščice je manjši poseg v splošni anesteziji, ki traja do 25 minut.

Išias je živec, ki izhaja iz spodnjega dela hrbtenjače in oživčuje mišice stegna, goleni in stopala. Išias pa je tudi izraz za hudo bolečino, ki se iz hrbta in križa razširi v nogo. Bolečina mine, ko ni več draženja živca. Včasih se to zgodi kmalu, včasih pa dolgo ne. Takrat moramo poiskati zdravniško pomoč.

Iztok Konc