O razsežnostih človečne zapuščine znamenitega danskega strokovnjaka za vzgojo, ki jo lahko uporabimo v življenju vsakdana

Vzgojni vzorci, ki so temeljili na poslušnosti, strahu in sramu ter veljali za številne rodove, danes ne učinkujejo več. Tega se je zelo dobro zavedal tudi znameniti danski družinski terapevt Jesper Juul, čigar prva knjiga »Kompetentni otrok« je prevedena v več kot 20 jezikov in je postala svetovna uspešnica. V njej je povzel 25 let izkušenj dela z družinami in otroki in postavil pod vprašaj številne predpostavke tradicionalne razvojne psihologije ter prevladujočih modelov in metod, ki so v rabi v pedagogiki in vzgoji otrok. Razsežnosti njegove izjemne strokovne in človečne zapuščine, ki jo lahko uporabimo v življenju vsakdana, pa predstavljamo v tokratni Intelekti s strokovnjakinjami iz Familylaba Slovenije, združenja, ki si prizadeva ohranjati in širiti načela Juulovih dognanj.

Vzgoja je "učenje skozi preizkušanje", vse dokler ne najdemo lastne poti. Otroci ne potrebujejo staršev, ki si ne dopustijo dvomov, temveč avtentične ljudi iz mesa in krvi, ki so zmotljivi, ki vedo, da so zmotljivi, ki si to upajo priznati in so se vselej pripravljeni razvijati in se učiti. Tudi od svojih otrok. 
Jesper Juul

Jesper Juul kot moralni filozof zelo nepretenciozno in globoko prežeto s temeljnim humanizmom in razumevanjem sočloveka – tega sprejema takšnega, kot je v celoti, v dobrem in slabem. Juul je eksistencialist. V odnosu z njim ni bilo nikoli nikakršnega prostora za sprenevedanje. In načelo enakovrednosti je v polnosti uveljavljal v svojem življenju, profesionalnem delovanju. Nikoli se ni postavljal nad klienta.
Ivana Gradišnik

Žalost, razočaranje, etc. ... tretiramo kot negativna čustva. Kot da je to nekaj, česar si ne smemo dovoliti. Danes, kot da je zapovedana večna sreča! Ampak to ni življenje. Življenje je v sprejemanju njegove polnosti, celovitosti. To je poudarjal in živel tudi Juul.
Tina Bregant

Za otroka naredimo največ, če mu damo avtentičen občutek, da smo zadovoljni z njim, da je tak, kakršen je. In da je tak, kakršen je, dovolj dober.
Irena Samide

Liana Buršič