Dr. Marko Munih: "Danes imajo roboti zelo velik vpliv na naša življenja. In to mislim v pozitivnem smislu."

Roboti, robotizacija sta izraza, ki nas seveda po eni strani zelo pritegneta, po drugi pa se tega področja kar malce bojimo. Prvič naj bi besedo robot leta 1920 uporabil češki pisatelj Karel Čapek v eni izmed svojih dram, raziskovalci njegovega življenja pa pravijo, da si je besedo robot izmislil pravzaprav njegov brat Josef. Torej je ta izraz znan že skoraj 100 let, vendar pa je bil prvi patent za industrijskega robota prijavljen leta 1961. Gre za sicer razmeroma staro področje industrije, do katerega pa imamo zelo mešane občutke. Spodbujeni od najrazličnejših teorij zarote in hollywoodskih znanstvenofantastičnih filmov se mnogi pravzaprav bojijo robotizacije in napovedi, da bodo roboti zavladali svetu. Da vse le ni tako črno, pa nam bo v Razkošju v glavi odkril prof. dr. Marko Munih, ki vodi laboratorij za robotiko na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani.

Pot

Življenjska pot prof. dr. Marka Muniha se je začela v Idriji, starem industrijskem in rudarskem mestu. Tu je obiskoval osnovno šolo, na srednjo elektrotehniško šolo pa je hodil in jo končal v Ljubljani. Ob koncu zelo uspešnega šolanja je pot nadaljeval na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Pri izbiri študijske smeri ni bilo nobenega dvoma, saj je bil že od nekdaj zelo usmerjen v elektrotehniko. Glede na to, da je vse to potekalo še v časih, ko je bilo treba po končani srednji šoli na obvezno služenje vojaškega roka, je bila tudi njegova pot taka.

Utrinki

V oddaji bomo spoznali dr. Marka Muniha, njegove poglede na izzive prihodnosti, ki jih prinaša robotizacija. Slišali bomo kaj meni o "teorijah zarote", da bodo človeštvu vladali roboti. Kakšni so njegovi konjički, ko ima prosti čas in še kaj.

Dodatek

Milan Trobič