Strehe javnih stavb so zaradi velike površine zelo primerne za ozelenitev. Zelene strehe nižajo temperaturo, zadržujejo padavine, čistijo zrak in pozitivno vplivajo na zdravje prebivalcev. Eno streho javne stavbe bo v prihodnjem letu ozelenila skupina prostoRož. Lokacijo iščejo s pozivom, na katerega se občine lahko prijavijo do 5. septembra. Več o projektu Zelene strehe v pogovoru z Alenko Korenjak in Zalo Velkavrh s prostoRoža. Prispevek je pripravila Martina Černe.

O projektu Zelene strehe, ki ga izvaja prostoRož

Ekstremna vročina in deževje preteklega meseca kažeta, da se moramo tudi v Sloveniji bolje pripraviti na negativne posledice, ki jih prinaša globalno segrevanje. Učinkovit ukrep so zelene površine v mestih, toda v gosto pozidanih območjih za nove parke pogosto ni prostora. Strehe javnih stavb pa so zaradi velike površine zelo primerne za ozelenitev. Zelene strehe nižajo temperaturo, zadržujejo padavine, čistijo zrak in pozitivno vplivajo na zdravje prebivalcev. V tujini so zelene strehe že standard, zato bi bilo dobro, če bi njihove dobre prakse ozelenitev lahko prenesli tudi v naše občine. Tako bo eno streho javne stavbe v prihodnjem letu ozelenila skupina prostoRož. Občine se lahko do 5. septembra prijavijo na prostoRožev poziv. V izbrani občini bo prostoRož najprej opravil analizo ravnih streh in izbral najprimernejšo za ozelenitev.

“Želimo poiskati streho, ki bo po ozelenitvi dostopna javnosti. Poleg tega, da ima zelena streha pozitiven vpliv na stavbo in okolje, ugoden psihološki učinek na uporabnike stavbe in druge, ki gledajo nanjo, lahko postane tudi nova zelena javna površina.”

Projekt poleg analize in ureditve obsega še izobraževanje o koristih zelenih streh. Sofinancirata ga Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor.

Več o projektu Zelene strehe v pogovoru z Alenko Korenjak in Zalo Velkavrh iz prostoRoža.

Tita Mayer