Mesto Trst gosti 86-ti nacionalni kongres esperantistov, ki se ga udeležuje 250 gostov iz 28-ih držav, tudi Slovenije. Večdnevno dogajanje ponuja živahne pogovore o večkulturnosti in večjezičnosti v sodobnem času. Odstira pa tudi celovit pogled na nastanek, današnjo uporabo esperanta in prihodnost tega najbolj razširjenega umetnega jezika v svetu. Okusila ga je tudi zamejska dopisnica Mirjam Muženič.

Sporazumevanje med ljudmi različnih kultur in jezikov bi bilo v esperantu bistveno lažje

Mesto Trst gosti 86. nacionalni kongres esperantistov, ki se ga udeležuje 250 gostov iz 28. držav, tudi Slovenije. Večdnevno dogajanje ponuja živahne pogovore o večkulturnosti in večjezičnosti v sodobnem času. Odstira pa tudi celovit pogled na nastanek, današnjo uporabo esperanta in prihodnost tega najbolj razširjenega umetnega jezika v svetu. Okusila ga je tudi zamejska dopisnica Mirjam Muženič.

Zelo lahko se ga je naučiti, slovnico je mogoče strniti na dve strani v zvezku. Uporabljali so ga tudi v prvi svetovni vojni in sicer Rdeči križ pri vračanju ujetnikov v domovino. To dokazujejo najdene razglednice z žigom Rdečega križa. V drugi svetovni vojni je bil esperanto prepovedan, po njej pa se je ponovno pojavil. Ocenjujemo, da ga danes v svetu govori približno en milijon ljudi.

Esperanto je preprost mednarodni jezik, ki omogoča, da so vsi govori enakopravni. Večinoma ga govorijo starejši, saj daje občutek nesmrtnosti. Naši članici sta tudi 96 letna gospa in gospa, ki je dopolnila sto eno leto.

Mirjam Muženič