Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Galileo Galilei, Vipavski križ, Rafael Ajlec, prva motociklistična dirka, V kraljestvu zlatoroga

V srednjem veku je v vseh deželah Zahodne Evrope delovala inkvizicijasodišče katoliške cerkve, ustanovljeno na današnji dan pred 730-imi leti. Še posebno krvava in neusmiljena je bila španska inkvizicija, ustanovljena leta 1480 in razpuščena šele po dobrih 350-ih letih. Kot posebna ustanova je bila zadolžena za zatiranje herezije. Inkvizicijski sodniki so krivoverce po strahotnem mučenju, s katerim so iz njih izsilili priznanje, navadno obsodili na smrt na grmadi in na zaplembo premoženja, ki so si ga razdelili cerkveni velikaši in fevdalci.

Žrtve inkvizicije so bili mnogi napredni duhovi tistega časa, kot na primer češki duhovnik in reformator Jan Hus in italijanski filozof Giordano Bruno, z inkvizicijo pa je imel opravka tudi italijanski fizik, matematik, astronom in filozof Galileo Galilei, saj se je moral javno odreči svojim spoznanjem in zadnja leta življenja preživeti v hišnem zaporu.

—–

Vipavski Križ,  zgodovinski kraj blizu Ajdovščine, je prvič omenjen v darilni listini vojvode Bernarda Koroškega opatiji v Rožacu blizu Čedada, z datumom 29. avgust leta 1252, torej pred 767-imi leti. Kraj je zapisan kot Villa Crucis. Pozneje so se lastniki menjavali in kraj je postajal vse pomembnejši. Zavarovali so ga tudi z obzidjem, cesar  Ferdinand I. pa ga je leta 1532 povzdignil v mesto. V prvi polovici 17. stoletja so v Svetem Križu, kot se je imenoval do leta 1955, sezidali kapucinski samostan. Najuglednejši prebivalec v njem je bil baročni pridigar in pisatelj Janez Svetokriški.

—–

Na današnji dan leta 1915 se je v Mokronogu rodil glasbeni pisec in pedagog RAFAEL  AJLEC. Po koncu študija na zgodovinskem oddelku Akademije za glasbo v Ljubljani je bil do leta 1956 inštruktor za glasbo pri Ljudski prosveti Slovenije, nato pa urednik za komorno glasbo pri Radiu Ljubljana. Posebno skrb je posvečal oddajam s skladbami slovenskih avtorjev, kot dolgoletni glasbeni kritik pa se je odlikoval po klenih, nedvoumnih in nepristranskih sodbah, v katerih je podpiral razvoj sodobne slovenske glasbe. Svoje znanstveno delo je Rafael Ajlec usmeril predvsem v preučevanje del Jacobusa Gallusa.

—–

Prva  motociklistična  dirka  v  Sloveniji  je bila na današnji dan leta 1920 na cesti med Podlipo in Smrečjem pri Vrhniki. Ta je bila za tiste čase idealna gorska proga, saj je imela strme in ostre ovinke, zaradi dežja v prejšnjih dneh pa se za motociklisti tudi ni dvigoval prah. Ker so vsi udeleženci pred tekmovanjem hkrati spoznavali cesto, se je zgodilo tudi nekaj nesreč, že pred startom pa je zaradi okvar na motorjih odstopilo pet tekmovalcev. V lažjih skupinah so na tej dirki pred 99-imi leti slavili zmago Cerkničan, Zagrebčan in Ljubljančan, v najmočnejši kategoriji z motorjem do 9,5 konjske moči pa je vozil le en tekmovalec.

—–

Na današnji dan leta 1931 je bil javnosti predstavljen prvi slovenski celovečerni film “V kraljestvu zlatoroga”. Film po scenariju Juša Kozaka in v režiji profesorja Janka Ravnika, ta je bil tudi snemalec, je v produkciji turističnega kluba Skala nastajal tri leta. Prikazuje tri prijatelje, iz različnih družbenih in urbanih okolij, ki se odpravijo v gore. Ob filmu “Trigavske strmine” Ferda Delaka iz leta 1932 je ta film pomenil začetek slovenske filmske produkcije. Tema nemima filmoma je šele po drugi svetovni vojni sledil prvi slovenski celovečerni zvočni film “Na svoji zemlji”.

Pavle Jakopič