Zakon o osnovni šoli določa, da morajo starši vpisati otroka v osnovno šolo v šolskem okolišu, v katerem otrok stalno oziroma začasno prebiva. Razlogi za prepise otrok v določen okoliš so različni – nekateri so logistični, drugi se navezujejo na vsebino obšolskih dejavnosti. Na MOL opažajo, da v Ljubljani narašča število začasnih prijav prebivališča otrok v okolišu v katerem stoji neka točno določena osnovna šola. Nekateri starši prepišejo otroka zaradi dejanskih začasnih prebivališč, nekateri se preselijo iz tujine ali drugih občin.

Ravnatelji ljubljanskih šol in mestna občina opažajo, da starši prvošolcev otroke v zadnjem trenutku prepišejo

Zakon o osnovni šoli določa, da morajo starši vpisati otroka v osnovno šolo v šolskem okolišu, v katerem otrok stalno oziroma začasno prebiva. Razlogi za prepise otrok v določen okoliš so različni – nekateri so logistični, drugi se navezujejo na vsebino obšolskih dejavnosti. Predstavnica MOL Marija Fabčič opaža, da se v Ljubljani povečuje število začasnih prijav prebivališča otrok v okolišu, v katerem stoji neka točno določena osnovna šola. Nekateri starši prepišejo otroka zaradi dejanskih začasnih prebivališč, nekateri se preselijo iz tujine ali drugih občin.

Veliko staršev pa žal izigrava sistem, saj ima po zakonodaji otrok enako pravico, da se vpiše v šolo, če je stalno ali začasno prijavljen.

S tem so se letos soočili na Osnovni šoli Kolezija, ko je šola nenadoma poleg otrok, za katere so vedeli že dalj časa, pridobila še za cel razred otrok.

Od tega je 18 otrok od vpisa na osnovno šolo naprej živelo na nekem naslovu brez svojih staršev.

Ravnateljica Osnovne šole Kolezija Nina Triller je pojasnila, da je ta povečan vpis trend že zadnjih pet let in da so že prerasli naše kapacitete šole, pouk pa poteka v manj ustreznih prostorih.

Število otrok počasi prerašča kapacitete telovadnice, jedilnice, garderob, toaletnih prostorov, učitelji nimajo več kabinetov … poleg tega je urnik vsako leto težje sestaviti.

Razlogi za vpis na točno določeno osnovno šolo so različni. Če gre za prijavo dejanskega začasnega prebivališča, je to pravica, ki je dana in zapisana v ustavi. Velikokrat pa starši izberejo točno določeno šolo zaradi logistike, včasih tudi zaradi drugačne in bogatejše vsebine obšolskih dejavnosti. Predstavnik ministrstva za šolstvo Anton Baloh pojasnjuje, da ministrstvo nima vpliva na tako imenovane fiktivne prijave začasnega prebivališča.

Jaz bi si želel poštene starše, dejanski položaj. In zagovarjam, da je mreža naših javnih šol kakovostna in da razlike ne izhajajo iz programov, ampak iz osebnih interesov staršev. Medtem pa morajo šole poskrbeti za to, kar jim nalaga zakon.

V tem trenutku na OŠ Kolezija še nimajo težav, toda ravnateljica Trillarjeva opozori, da je z dodatnim povečanjem števila otrok pričakovati padec kakovosti pouka in mogoče celo porast vedenjske problematike.

Urška Valjavec