Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem.

Prehranska sestava sveže pečenih pekovskih izdelkov in pakiranih skorajda enaka

Vam morda žemlja, kajzerica ali štručka pogosto zadišijo in si jih privoščite za zajtrk ali malico, misleč, da so sestavljene res samo iz vode, soli, moke in kvasa?  Žal se v njih pogosto nahajajo tudi številni aditivi, ki služijo zlasti podaljševanju njihove obstojnosti. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pod drobnogled vzeli drobne pekovske izdelke – črne, bele, s semeni. S primerjavo so želeli preveriti, ali ima sveže pekovsko pecivo boljši prehranski profil od že pakiranih pekovskih izdelkov. Potrošniku primerjavo namreč otežuje dejstvo, da največkrat nima na voljo podatkov o pekovskih izdelkih, ki niso pakirani in ki jih je mogoče najti na policah s kruhom.

“Bela kajzerica na primer vsebuje kar tri različne emulgatorje, sojino moko ter palmovo in kokosovo maščobo. Vse z namenom nežne strukture in daljše obstojnosti. Ima pa kajzerica iz bele moke tudi največ soli. Dnevno priporočilo za vnos soli je 5 g, torej z eno belo kajzerico (55 g), vnesemo že skoraj eno petino te vrednosti, kaj šele z vsemi dodatki (salama, sir, namazi) v sendviču….” Anja Zupan, ZPS

Najboljša izbira med izbranimi izdelki je pirina kajzerica slovenskega proizvajalca, saj vsebuje pirino polnozrnato moko in pšenično polbelo moko tip 850, od dodatkov pa le nekaj sladkorja, dodatne izolirane sestavine pšenične moke, slad in acerolo v prahu kot dodatek askorbinske kisline (vitamin C) za lažjo obdelavo moke. Podobne sestavine, le da gre za izdelek iz pšenične polbele moke z dodatkom sezama in ovsenih kosmičev vsebuje tudi baby kruhek enega od trgovcev, še dodaja Anja Zupan.

Peter Močnik