Brez varčevanja ne gre. Če si ga seveda lahko privoščimo. In če znamo pravilno varčevati, pa ne le z denarjem. Za nasvete, kako pravilno in smiselno varčevati, se obračamo k strokovnjakom za različna področja. Zanima nas tudi, kako varčujete vi, spoštovani poslušalci. Doma, v službi, kjer koli. Svoje varčevalne navade nam zaupajte na elektronski naslov radioprvi@rtvslo.si ali nam pišite na naslov Radio Slovenija, Prvi program, Tavčarjeva 17, 1550 Ljubljana s pripisom Varčujmo s Prvim. Odgovore boste slišali v oddaji vsak ponedeljek ob 7.40 na Prvem.

Za nekatere ukrepe višja nadomestila, postopek oddaje vlog bo preprostejši

Javni poziv 74SUB-OB19 za nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb je bil objavljen v začetku junija. Kot pravi sekretarka Eko sklada mag. Vesna Črnilogar, prinaša precej novosti:

“Spodbuda bo dodeljena za že izvedene naložbe. Postopek bo bistveno krajši, v idealnem primeru bo občan dokumentacijo na Eko sklad pošiljal samo enkrat. Upamo, da bo obravnava vlog tako hitrejša, saj morajo občani na njihovo rešitev trenutno čakati kar šest mesecev.”

Del javnega poziva – v nasprotju s predhodnim 54SUB-OB17 – niso več ukrepi, namenjeni graditvi skoraj ničenergijski stavb ali nakupu stanovanj v takšnih stavbah. Za ta namen je objavljen poseben javni poziv (številka: 73SUB-sNESOB19). Nov ukrep pa je toplotna izolacija tal proti neogrevanemu prostoru.

“Za določene ukrepe je spodbuda višja. Za solarni ogrevalni sistem – do 30 odstotkov priznanih stroškov naložbe. Ukrep priključitve na daljinski sistem ogrevanja po novem velja za celotno Slovenijo in tudi novogradnje, lahko znaša do tri tisoč evrov. Višja je spodbuda za toplotno izolacijo strehe – do 20 odstotkov priznanih stroškov. Višja spodbuda je tudi pri oknih – do 150 evrov na kvadratni meter.”

Na Eko skladu pravijo še, da je sredstev za vse, ki bodo oddali popolno vlogo, dovolj.

Andreja Gradišar