V Šanghaju so pogajalci sklenili 12. krog trgovinskih pogajanj med ZDA in Kitajsko. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je bilo današnje srečanje kratko, ameriški finančni minister Steven Mnuchin in trgovinski predstavnik Robert Lighthizer, ki sta vodila delegacijo ZDA, izjav nista dajala. Zadnja v nizu pogajanj so se v Šanghaju začela v torek, zasenčil pa jih je ameriški predsednik Donald Trump, ki je v seriji zapisov na spletnem družbenem omrežju Twitter med drugim Peking posvaril, naj s sklepanjem sporazuma ne čaka na ameriške volitve leta 2020.

Ameriški predsednik Donald Trump grozi z novimi dajatvami

V Šanghaju so pogajalci sklenili 12. krog trgovinskih pogajanj med ZDA in Kitajsko. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je bilo današnje srečanje kratko, ameriški finančni minister Steven Mnuchin in trgovinski predstavnik Robert Lighthizer, ki sta vodila delegacijo ZDA, izjav nista dajala. Zadnja v nizu pogajanj so se v Šanghaju začela v torek, zasenčil pa jih je ameriški predsednik Donald Trump, ki je v seriji zapisov na spletnem družbenem omrežju Twitter med drugim Peking posvaril, naj s sklepanjem sporazuma ne čaka na ameriške volitve leta 2020. Uroš Lipušček je poudaril:

Trgovinska vojna s Kitajsko je začela ogrožati tudi gospodarsko rast. Jutri bo FED prvikrat v minulih nekaj letih znižala obrestne mere. Kitajska sicer ponuja roko, v interesu jim je dogovor. Vendar je vprašanje, kaj bo ta nepredvidljivi Trump storil.

ZDA in Kitajska sta si sicer medsebojno naložili visoke carine na 360 milijard dolarjev dvostranske menjave, Trump pa grozi z novimi dajatvami na kitajsko blago. Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko je ohladila svetovno trgovino in posledično tudi globalno gospodarsko rast.

Posledica pritiska ZDA na Kitajsko je po njegovem tudi obnašanje Pjongjanja. Severna Koreja je namreč izstrelila raketi še neznanega dosega, ki sta padli v Japonsko morje. Japonske oblasti so obsodile dejanje in opozorile, da bi bila to kršitev mednarodnih resolucij, če se izkaže, da gre za balistični raketi. Podobno izstrelitev je severnokorejska vojska izvedla pred šestimi dnevi. Uroš Lipušček je pojasnil, da je to posledica krize v Severni Koreji:

Zaradi slabe kmetijske letine je začelo zmanjkovati hrane, Kim Jong Un tako želi poslati sporočilo tako Južni Koreje kot Združenim državam Amerike.

Drago Balažič