Aktualno

V Avstriji še vedno odmeva znižanje otroških dodatkov

Pogovor z dopisnico Petro Kos Gnamuš

street-427924_1920
foto: jarmoluk

V Avstriji so pred pred jesenskimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami najprej pred vrati parlamentarne počitnice. Še vedno pa odmevajo nekateri ukrepi prejšnje vlade, kot so tisti na področju otroških dodatkov za delavce migrante. Evropska komisija je bila kritična do ukrepa, s katerim je Avstrija znižala otroške dodatke za delavce migrante na raven življenjskih stroškov držav, iz katerih prihajajo. S tem – tako pravijo nasprotniki – država stigmatizira določeno skupino ljudi, bodo pa zato na letni ravni prihranili 114 milijonov evrov.

Po begunski krizi leta 2015 se je tudi v Avstriji marsikaj spremenilo, zato tudi takšen ukrep, vendar se zdi, da so s tem zmetali vse v isti koš, poroča avstrijska dopisnica Petra Kos Gnamuš.Prejšnja vlada je begunce prikazovala samo kot strošek in v tem košu so zdaj pristali tudi delavci migranti iz drugih evropskih držav, tudi iz Slovenije.

“Avstrijski gospodarstveniki po drugi strani ne vedo več, kaj bi naredili, da bi iz Slovenije in od drugod privabili čim več delavcev.”

Avstrijska politika pri ukrepu glede otroških dodatkov vztraja. Gre za približno 125 tisoč otrok iz Slovenije, Madžarske, Poljske, Slovaške in drugih evropskih držav. V Avstriji vsak delavec za svojega otroka prejema otroški dodatek, ne glede na višino plače, že s 1. januarjem pa so torej uvedli ta dvojna merila. Za slovenske delavce to nujno ne pomeni prevelikega zmanjšanja otroškega dodatka, za kakšnega romunskega delavca na drugi strani pa se je ta zdaj zmanjšal za približno polovico.