Italijanske radijske postaje že desetletja motijo slovenski radio. Slovenija naj bi se zdaj odločneje odzvala. Ne samo voznike proti Primorski, ki v vozilu poslušajo slovenske radijske postaje, med katere se vrivajo italijanski programi, motenje radijskih frekvenc vpliva zlasti na Primorce, ki bi radi slišali slovenski radio, pa ga že desetletja motijo italijanske komercialne postaje. Ministrstvo za javno upravo obljublja, da bo ojačalo prizadevanja, tudi na politični ravni, da enkrat za vselej reši ta problem.

Italijanske radijske postaje že desetletja motijo slovenski radio. Slovenija naj bi se zdaj odzvala odločneje

Ne samo voznike proti Primorski, ki v vozilu poslušajo slovenske radijske postaje, med katere se vrivajo italijanski programi, motenje radijskih frekvenc vpliva zlasti na Primorce, ki bi radi slišali slovenski radio, pa ga že desetletja motijo italijanske komercialne postaje. Ministrstvo za javno upravo obljublja, da bo okrepilo prizadevanja, tudi na politični ravni, da enkrat za vselej reši ta problem.

Slovenska stran v boju proti motečim frekvencam sicer ni ostala ravnodušna. Agencija za komunikacijska omrežja in storitve je dovolila večje moči oddajnikov RTV – z namenom, da se naš radio lahko sploh sliši med vsemi italijanskimi motnjami. Italijani so se odzvali s tožbami. In danes je minister za javno upravo Rudi Medved sporočil, da bo Slovenija odgovorila s protitožbami. Brez reševanja na politični ravni pa tudi ne bo šlo. Minister Medved zato čez dva meseca potuje v Rim, kjer bo opozoril na to težavo. Računa, da se bo nato rešila.

Maja Derčar