Ivan Kompan, nekoč finomehanik, danes pa upokojenec ter strasten zbiratelj pisalnih strojev in register blagajn, ima v svoji bogati zbirki okoli 180 strojev. Gre za stroje, ki so jih uporabljali v bankah, pisarnah, trgovinah pa tudi v salonih na Divjem Zahodu! Najstarejša register blagajna, ki jo ima, je stara kar 134 let. Z njim se je pogovarjala Darja Pograjc.

23. julija 1829 je William Austin Burt v Združenih državah Amerike patentiral tipograf - prvi pisalni stroj

Ivan Kompan, nekoč finomehanik, danes pa upokojenec ter strasten zbiratelj pisalnih strojev in register blagajn, ima v svoji bogati zbirki približno 180 strojev. Gre za stroje, ki so jih uporabljali v bankah, pisarnah, trgovinah, pa tudi v salonih na Divjem zahodu! Najstarejša register blagajna, ki jo ima, je stara kar 134 let.

Nekdo je imel v Ameriki salon, gostinski lokal, in je videl, da mu kradejo. Zato je s prijatelji naredil register blagajno s predalom. Ko se je blagajna odprla, je zvonec močno zazvonil in opozoril, da se je predal odprl. On je bil presrečen, je rekel, da je to njegov najbolj zvest natakar, da ga nikoli ne ogoljufa ali okrade.

Ohišja teh prvih blagajn so bila lesena. »Če bi vse usposobili vse blagajne v tej zbirki, bi lahko priredili državno prvenstvo v tekmovanju na stare blagajne, to bi bila zanimiva turistična atrakcija,« še razmišlja zbiratelj.

Kaj pa pisalni stroji? Najstarejši, ki jih ima, so tam nekje iz leta 1880. Kakšne so bile nekoč cene teh strojev?

Recimo računski stroj, na katerem so možili, delili, to je bila cena višja od cene avta danes. Imel ga je samo kakšen direktor, računovodja. To je bilo treba hitro popraviti, ker so bili redki in je bila velika vrzel, če je tak stroj odpovedal.

Zato so nanje tudi zelo pazili – zanje so izdelovali ohišja, kovčke, jih pokrivali s pregrinjalom. Uvedba pisalnih strojev v urade in podjetja v ZDA je povzročila tudi socialne premike – podjetniki so zaposlovali cenejšo delovno silo – ženske. Te so veljale tudi za hitrejše in natančnejše. Preberemo lahko tudi, da se je zaradi tega izuma spremenila moda dolgih kril, ki so bila v pisarna le v napoto.

POZIV: Če bi radi našemu sogovorniku pomagali do popolne ekropske zbirke blagajn, pišite na radioprvi@rtvslo.si in poskrbeli bomo, da vaše sporočilo pride do njega.

Darja Pograjc