Aktualno

“To je bil zelo težek dan za delavce oddajnikov in zvez”

Obletnica letalskega napada na Oddajni center Domžale

OC_Domzale
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
foto: RTV Slovenija

2. julij je pomembno zapisan v zgodovino oddajnikov RTV Slovenija. Pred 28 leti je, da se informacija o vojaškem napadu Jugoslovanske ljudske armade (JLA) ne bi širila po Evropi in svetu, ta z dvema letaloma mig ob 11.35 napadla in za nekaj časa onesposobila domžalski oddajnik. Miran Dolenec, vodja organizacijske enote Oddajniki in zveze pri RTV Slovenija, je povedal, da je bil to drugi takšen napad v nekaj dneh. 28. junija sta bila namreč napadena Oddajna centra Kum in Nanos, nekaj dni za tem pa so letala napadla kar šest oddajnikov, med drugim torej tudi tistega v Domžalah. S tem niso hoteli onesposobiti samo obveščanja prebivalstva.

“Takrat so prek teh oddajnih centrov potekale zveze s tujino. Prek Italije in Avstrije smo bili povezani z Evropo. Tako so hoteli prekiniti pošiljanje informacij v tujino.”

Emil Gorjan, inženir na Oddajniku v Domžalah, je v pogovoru za oddajo Mejniki Identitete povedal, da so že zjutraj z daljnogledom spremljali napad na Krvavec.

“In smo rekli: “Zdaj bomo pa mi kmalu na vrsti!” Imeli smo eno tako improvizirano zaklonišče pod oddajnikom in smo se kar tam zadržali. Potem pa dve uri ni bilo nič in smo šli tudi kaj ven. Na oddajniku smo bili dva tehnika, hišnik in snažilka, ki smo jo pravočasno poslali domov, hišnik pa je ostal na oddajniku in ga je tudi takrat zajelo. To je bilo v trenutku. Je počilo, zaropotalo, da je bilo kaj, in je bilo že vse narejeno.”

Škoda je bila velika, dva oddajnika in del antenskega sistema so bili povsem uničeni, žrtev na srečo ni bilo. Kljub nevarnosti novega napada so tehniki po nekaj več kot 40 minutah oddajnik znova usposobili in spet oddajali na srednjem valu 918 kHz.