Gospa Ivanka Šušteršič je prejemnica državne nagrade za prostovoljstvo za leto 2018, in to za izjemne dosežke na področju promocije in razvoja prostovoljstva. Je pionirka na področju pravnega svetovanja ljudem v stiski, s svojim znanjem je v veliko pomoč dobrodelnim organizacijam ob ustanavljanju in odpiranju novih programov.

Gospa Ivanka Šušteršič je za izjemne dosežke za prostovoljstvo dobila državno nagrado

Gospa Ivanka Šušteršič je prejemnica državne nagrade za prostovoljstvo za leto 2018 za izjemne dosežke na področju promocije in razvoja prostovoljstva. Bila je ustanovna članica slovenskega društva Unicef, sodelovala je pri ustanavljanju prostovoljnega dela v organizaciji Karitas na nacionalni ravni, v škofijski Karitas Ljubljana in v župnijski Karitas Preska. Je pionirka na področju pravnega svetovanja ljudem v stiski, s svojim pravnim znanjem je v veliko pomoč dobrodelnim organizacijam ob ustanavljanju in odpiranju novih programov. Sodelovala je tudi v Don Pierinovih komunah in žrtvam trgovine z ljudmi.

Njena življenjska pot se je začela pred 78-imi leti v Nišu, kjer se je rodila. Študirala je pravo v Beogradu, po študiju pa dobila službo v Ljubljani, zato se je preselila v Slovenijo. Za prostovoljno delo se je odločila po upokojitvi. Najprej se za izobraževala na ljubljanski teološki fakulteti, potem pa še tri mesece v Franciji. Ko se je vrnila domov, je dobila klic na pomoč beguncem, ki so prišli s Hrvaške v Slovenijo.

Potem so začeli prihajati begunci iz Srebrenice. Mame in otroci. Hudo je bilo. Še danes se spomnim slike iz kasarne. Vsaka ženska je imela enega otroka ob sebi, enega v naročju. Ko izveš, kaj so doživeli, te spreleti srh. Ena od žensk mi je rekla, da je frizerka in bi rada frizirala. Hitro sem zbrala vse potrebne pripomočke in ji jih prinesla.

Jana Bajželj