Zadnji petek v juliju prinaša v oddaji Slovencem po svetu zgodbe rojakov, ki so v tujino odšli ali pa so se od tam vrnili – le za nekaj časa ali pa tudi za stalno. Na obisku v domovini so dijakinje in dijaki z vsega sveta, ki prav teh dni končujejo poletno šolo. Lana Batagelj je v domovino pripotovala na letošnjo konferenco slovenskih mladih raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije, Borut Blatnik pa je Slovenijo obiskal v okviru vseslovenskega srečanja 'Dobrodošli doma' v Radovljici. Več v oddaji Slovencem po svetu po 21. uri na Prvem.

Mlade Slovenke in Slovenci iz sveta in zamejstva končujejo poletno šolo slovenskega jezika

Zadnji petek v juliju prinaša vsem Slovenkam in Slovencem tako po svetu kot tudi doma zgodbe rojakov, ki so v tujino odšli ali pa so se od tam vrnili nazaj – le za nekaj časa ali pa tudi za stalno. Na obisku v domovini so dijakinje in dijaki z vsega sveta, ki prav v teh dneh zaključujejo poletno šolo. Lana Batagelj je v domovino pripotovala na letošnjo konferenco slovenskih mladih raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije, Borut Blatnik pa je Slovenijo obiskal v okviru vseslovenskega srečanja ‘Dobrodošli doma’ v Radovljici.

Letos je prav do danes potekala že 38. Poletna šola slovenskega jezika v organizaciji Centra za Slovenščino kot drugi in tuji jezik. Udeleženci poletne šole prihajajo iz številnih držav širom sveta, med drugim tudi iz Makedonije, od koder prihaja Anja, Italije, kjer prebiva Alin, Argentine, od koder je v deželo svojih prednikov prvič prišla Camina ter Kanade, kjer je doma Benjamin. Najprej sem 15-letno Anjo Stanković iz Makedonija vprašal, kako to, da se je odločila za obisk poletne šole.

»Še danes sem hvaležna svoji trmi in odločnosti, da takrat nisem poslušala okolice in sem si upala oddati prijavo«, je v svojem opisu za letošnjo konferenco slovenskih mladih raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije zapisala Lana Batagelj, ki je lani zaključila magistrski študij na londonski poslovni šoli – London Business School, zdaj pa je v britanski prestolnici zaposlena na eni izmed največjih evropskih bank. Mojca Delač jo je povabila pred radijski mikrofon in najprej sta se v besedah odpravili na začetek Laninega obdobja Slovenke po svetu:

Borut Blatnik prihaja iz Berlina in pripada drugi generaciji slovenskih zdomcev v Nemčiji. Po duši je športnik, v nogometnem klubu, ki so ga ustanovili pri slovenski katoliški misiji v Berlinu, je trener in igralec. Na nedavnem nogometnem prvenstvu izseljencev v Sloveniji je moštvo iz Berlina osvojilo tretje mesto. Lili Brunec se je z njim srečala med nedavnim obiskom v Sloveniji in  ga povabila pred mikrofon.

Še nekaj kratkih novic:

Svetovni slovenski kongres je pripravil bralno-risalni natečaj, ki je namenjen otrokom do 15. leta starosti. Otroci naj sami ali s pomočjo staršev preberejo besedilo koroške ljudske pravljice Hvaležni medved in za natečaj pripravijo risbo oziroma sliko na listu formata A4 z motivom iz pravljice, ki se jim je najbolj vtisnil v spomin. Več podatkov najdete na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa, risbe pa sprejemajo do 20. oktobra letos.

Od jutri dalje v okolici Ivančne Gorice v organizaciji Svetovnega slovenskega kongresa poteka 23. poletni tabor slovenskih otrok po svetu, ki bo zaključen 3. avgusta. Osrednji namen tabora je krepitev ljubezni do Slovenije in slovenskega jezika, so zapisali na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa, kjer najdete tudi več informacij.

Jane Weber, Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač